Eesti Maitselaegas

Allikas: Vikipeedia

Eesti Maitselagas (inglise keeles Ark of Taste in Estonia) on Itaalias, Pollenzos, Gastronoomiateaduste ülikooli „Ark of Taste Atlases“ sarjas välja antud eestikeelne trükis. Selles sarjas avaldatakse Slow Food'i Ark of Taste poolt kaitstavat gastronoomilist ja biokultuurilist pärandit. Kogumiku iga osa keskendub kindlale piirkonnale ja on kirjutatud kohalikus või inglise keeles. Trükise eesmärk on anda Ark of Taste projektile suurem kohalik nähtavus, tutvustada piirkonna Ark of Taste nominente, tõsta kohalike kogukondade teadlikkust, et vältida selle pärandi kadumist. Kogumiku nominantide kriteeriumid:

  • Nominantideks võivad olla nii kasvatatud (kohalikud taimesordid ja loomatõud) kui ka looduslikud liigid (ainult juhul, kui need on seotud toiduks kogumise, töötlemise või traditsioonilise kasutamisega) või töödeldud tooted.
  • Nende sensoorne kvaliteet on selline, nagu kohalikes traditsioonides ja kasutamisviisides kombeks.
  • Toiduaine on seotud territooriumi ning kogukonna mälu, identiteedi ja traditsiooniliste kohalike teadmistega: see peab olema tihedas seoses mitte ainult konkreetse territooriumi kliima ja keskkonnaga, vaid sobima ka kultuurilisse, ajaloolisesse ja tänapäeva konteksti.
  • Tooteid toodetakse piiratud koguses: see on toidu, mitte toidutootjate kataloog. Seetõttu ei pea olema teada täpne arv tootjaid ja/või toodetud kogused, kuid on oluline kindlaks teha vähemalt suurusjärk, et mõista, kas meil on tegemist käsitsi või tööstuslikult toodetud toiduga.
  • Toiduaine on väljasuremise ohus, olgu see siis reaalne (st otsene) või potentsiaalne (st kohalikud, sotsiaalsed ja keskkonnaolud on sellised, et järgmistel aastatel on võimalik prognoosida koguse või tootjate arvu vähenemist)[1].

Lisaks on kogumik laiemalt mõeldud ärgitama kohalikke tootjaid liituma Slow Food'i liikumisega, propageerima jätkusuutlikku eluviisi, vastutustundlikku tootmist ja säästvat tarbimist. Kogumiku sihtrühmaks on kõik, kes hoolivad kohalikust bioloogilisest mitmekesisusest ja gastronoomilisest pärandist, nagu toitlustuskohad, mittetulundusühingud, sihtasutused, ülikoolid, turismi edendajad, looduskaitsekeskused jne.

Esimene kogumik ilmus trükituna 2017. aastal. Enamus varasemaid kogumikke on juba tehtud avalikult elektrooniliselt kättesaadavaks Slow Food'i kodulehel[2], kuhu ka Eesti kogumik on lisatud. 2022. aasta septembri seisuga on välja antud üheksa kogumikku:

Albaania: The Ark of Taste in Albania;

Brasiilia: A Arca do Gosto no Brasil;

Eesti: Eesti Maitselaegas;

Holland: De Ark van de Smaak in Nederland (Välja andnud Slow Food Nederland);

Keenia: The Ark of Taste in Kenya;

Mehhiko: El Arca del Gusto en Mexico;

Peruu: El Arca del Gusto en Peru;

Tansaania: The Ark of Taste in Tanzania;

Ukraina: Ковчег смаку Україна.

Eesti Maitselaeka koostaja ja toimetaja on Raivo Kalle ja keeletoimetaja Tiiu Varend. Koostamisel ja kirjutamisel oli lisaks otseselt abiks ligi 30 kaastöötajat. Kogumik sisaldab põlistõuge, põlissorte, looduslikke toidutaimi, jahiulukeid, kalu, veeloomi, seeni, alkohoolseid jooke, piimatooteid, lihatooteid, jahutooteid, pagaritooteid, maiustusi, meeliike, köögivilju, põllukultuure jne. Kokku on 60 peatükki. 

Raamatu koostamist ja väljaandmist on toetanud Euroopa Teadusnõukogu (ERC) Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni programmi Horisont 2020 raames (grant nr 714874). 

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Raivo Kalle (2021). Eesti Maitselaegas (Eesti keeles). Pollenzo: Università degli Studi di Scienze Gastronomiche. ISBN 978-88-9074-629-1.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. "UNISG and the Ark of Taste Atlases".