EXPO 2020 Dubai Eesti paviljon

Allikas: Vikipeedia

EXPO 2020 Dubai Eesti paviljon tähendab Eesti paviljoni Dubais toimuval maailmanäitusel EXPO 2020 (mis on koroonapandeemia tõttu edasi lükatud 2021.–2022. aastale).

Eesti osalemise maailmanäitusel Dubais otsustas Vabariigi Valitsus 22. novembrisl 2018.

Eesti läheb Dubai maailmanäitusele esimest korda ajaloos riigi ja ettevõtete koostöös. Maailmanäitusel osalemist korraldab Sihtasutus EXPO 2020 Dubai Eesti Esindus, mis on asutatud 25. veebruaril 2019. Sihtasutuse asutasid:

  • Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit
  • Eesti Kaitsetööstuse Liit
  • Smart City Lab
  • Digitaalehituse klaster
  • Personalised Medicine Association
  • Eesti Tööandjate Keskliit

Eesti rendib korraldajatelt kahekorruselise hoone, mille kummalgi korrusel on 400 m2 põrandapinda.

Esimene korrus on avatud kõikidele külastajatele ning sealse ekspositsiooni selgroog on e-Eesti edulugu. Riiki ja ettevõtteid tutvustav ekspositsioon on jagatud kolme ossa: digitaalsed lahendused, nutikad lahendused ja loodusega kooskõlas elamine. Esimesel korrusel on avatud ka tänavatoitu pakkuv kohvik.

Paviljoni teisel korrusel asub ärikeskus, kus tutvustatakse kõiki osalevaid ettevõtteid. Lisaks on teisel korrusel seminariruum sajale inimesele ning kaks väiksemat ruumi kohtumisteks ja koosolekuteks. Eesti paviljoni hoone fassaadi ja paviljoni ekspositsiooni loob arhitektuuribüroo KOKO Arhitektid OÜ koos visuaalse kommunikatsiooni bürooga Motor.

Mais 2020 otsustas Maailmanäituste Büroo (BIE) koroonapandeemia tõttu maailmanäituse ühe aasta võrra edasi lükata: uus toimumisaeg on 1. oktoobrist 2021 kuni 31. märtsini 2022. Ürituse nimi EXPO 2020 Dubai jääb kehtima ka uue ajakava puhul.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]