Drifting

Allikas: Vikipeedia
Mitu autot driftimas
BMW M6 driftimas

Drifting on sõidutehnika, mis seisneb auto meelega ülejuhtimises, et see külg ees libiseks.[1] Auto driftib, kui selle tagumise telje pöörderaadius on suurem, kui esimesel teljel ja esirattad on suunatud pöördele vastassuunas.[1]

Driftimiseks on mitmeid viise, nt. käsipiduri tõmbamine ja pööramine samal ajal, kuid suurema võimsusega autodel ei ole vaja käsipidurit tõmmata, vaid ainult gaasi lisada järsult ja pöörata, hoides samal ajal ka enda autot kontrolli all.

Driftimise tehnika loojaks peetakse Jaapani rallisõitjat Kunimitsu Takahashit.[2] Eestis tegeleb driftimisega Kevin Pesur.[3]

Steve Moore driftimas oma Nissan Silvia S14-ga Lydden Hilli ringrajal (2014)

Driftimiseks kasutatavad autod on tavaliselt kerged tagaveoga kupeed või sedaanid, kuid on ka kasutusel mahtuniversaalid ja muud auto kereliigid. Autod ei pea olema kerged ega suure võimsusega et driftida, aga kui autol on võimsust palju ja raskust vähe on, siis on sõitjal endal lihtsam minna driftima.

Popkultuuris[muuda | muuda lähteteksti]

Driftimist on kujutatud populaarses jaapani animesarjas "Initial D" , Hollywoodi filmis "Kiired ja Vihased: Tokyo Drift" ja paljudes videomängudes, nagu näiteks "Sega Rally Championship", "Assetto Corsa", "Need For Speed: Underground" jne.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Drift". Eesti Autospordi Liit. Vaadatud 19. mai 2017.
  2. Abdulrahim, Mujahid. "On the Dynamics of Automobile Drifting" (PDF) (Inglise keeles). Florida Ülikool. Vaadatud 20. mai 2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  3. Eigo Kaljurand (30. oktoober 2022). "VIDEO | Eesti võitis FIA Mootorispordimängudelt esimese medali, lisaks saadi kaks neljandat kohta". Delfi Sport. Vaadatud 30.10.2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]