Diomidi saared

Allikas: Vikipeedia
Diomidi saared. Pilt on tehtud vaatega lõunasse
Diomede asula Little Diomede saarel

Diomidi saared on kaks saart Beringi väinas.

Saared on kaljused ja kõrgusega kuni 400 meetrit.

Suur Diomidi saar kuulub Venemaale ja seda nimetatakse ka Ratmanowi saareks. Saar asub Tšukotka poolsaarest 38 km kaugusel ja selle pindala on 29 km². Saar on Venemaa kõige idapoolsem piiripunkt. Vene valitsus lasi saare põliselanikud mandrile ümber paigutada ja tänapäeval paikneb saarel vaid Venemaa piirivalve väesalk.[1]

Little Diomede ehk Väike Diomidi saar (ka Krusensterni saar) kuulub Ameerika Ühendriikidele. Selle pindala on 6 km². Saare keskus on Diomede. Seal on olemas kauplus ja isegi kool. Varustus ja post tuuakse helikopteriga. Kui veel 1990. aastal elas saarel 178 inimest, siis 2010. aasta rahvaloenduse kohaselt oli seal elanikke 115.[2]

Suure ja väikese Diomidi vahemaa on 4160 m ning selle keskel kulgeb piir Ameerika Ühendriikide ja Venemaa vahel. Samast läheb läbi ka kokkuleppelise asukohaga kujuteldav joon, mille ületamisel muutub kuupäev – kuupäevaraja.

Taani päritolu vene meresõitja Vitus Bering avastas need 1728. aasta 16. augustil (vkj), mil Vene Õigeusu Kirik tähistab püha Diomidi päeva, ning sealt said saared oma nime. Varem oli 1648. aastal kahte saart kirjeldanud veel üks meresõitja, kuid pole kindel, et mainitud saared olid Diomidid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. You CAN see Russia from here! CNN, 30. september 2016
  2. "DIOMEDE LOCAL ECONOMIC DEVELOPMENT PLAN 2012-2017" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 2. detsember 2016. Vaadatud 17. augustil 2016.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]