Dekanter tsentrifuug

Allikas: Vikipeedia

Tsentrifuug on seade, mille rootor töötab kõrgetel pööretel eraldades tsentrifugaaljõu mõjul erineva tihedusega komponente segust. Seadmel on palju erinevaid kasutusvaldkondi: toiduainetööstuse, keemiatööstuse ja veepuhastuse protsessides jpm. Dekanter tsentrifuug eraldab tahkeid osakesi ja vedelikku segust ning on seetõttu asendamatu seade veekäitlus protsessides, kus seda kasutatakse setete eraldamiseks reoveest. Levinud kasutusala on jääkmuda eraldamine biomassiks ja fugaadiks. Protsessi käigus saadakse vastavalt ca 25-30% kuivainesisaldusega biomass ja kuni 0,1% fugaat. Biomassi on vajalik veetustada, et hiljem oleks seda hõlpsam transportida ja võtaks vähem ladustamisel ruumi ning ühtlasi vähendada sette käitlemise kulusid.

Tööpõhimõte[muuda | muuda lähteteksti]

Dekanter tsentrifuugi tööpõhimõte seisneb üleslükkejõu vähendamises ja raskusjõu suurendamises. Pideva pöörlemisega tekitatakse 1000–4000 G suurune jõud, mis kiirendab settimise protsessi. See võimaldab tavapärase tunde kestva settimise protsessi läbi viia sekunditega, mis omakorda võimaldab läbi töötada suuremaid ärastusmuda koguseid. Eelnevalt flokulandiga rikastatud segu pumbatakse läbi rootori võlli sees oleva sisestustoru trumlisse. Flokuleerunud heljumi osakesed eralduvad segust ja surutakse vastu trumli sisekülge, samal ajal kui selitatud vedelik täidab trumli kuni ülevoolu avadeni ja hakkab sealt välja voolama. Trumli seina vastu surutud tahedam mass surutakse kruvi abil esmalt rootori tihendavasse koonilisse ossa ja seejärel paisatakse samuti rootorist välja tigutransportöörile.

Ehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Ehituslikult koosnebki dekanter tsentrifuug peamiselt trumlist ja selle sisse paigutatud tigutransportöörist, mis töötamisel pöörlevad veidi erineva kiirusega. Rootor on osalt silindrilise ja osalt koonilise kujuga ning mõlemal, nii trumlil kui kruvil on oma veoajam. Trumli sees oleva kruvi- ehk tigutransportööri ülesanne on settinud biomassi väljakandmine ja seetõttu tuleb selle pöörlemise kiirust muuta vastavalt töörõhule. Töörõhk võimaldab jälgida protsessi tõhusust muda koogi kuivuse suhtes. Trumli veoajamiks on enamasti rihmülekandega elektrimootor, kuid kruvi käitab hüdromootor, mille jõuallikaks on elektrimootoriga hüdroajam. Hüdromootori kasutuselevõtt on toonud suurema läbimurde seadme efektiivsuses ja kasutusmugavuses, sest võimaldab tänu automaatikale väga täpselt kontrollida kruvi kiiruskonstanti. Rootor peab toetuma ka tugevatele surveõlitusega liuglaagritele, mis taluksid tavalisest suuremat koormust, mida põhjustavad vibratsioon ja G-jõud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]