Mine sisu juurde

De Structura

Allikas: Vikipeedia
De Structura tiim Aparaaditehase kontoris, Anastasia Lemberg-Lvova, Kateryna Lypovka, fotograaf Luisa Greta Vilo


De Structura[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aastal asutatud De Structura on mittetulundusühing, millel on kaks suuremat eesmärki - toetada uusi tegijaid kunsti vallas, pakkudes neile vajalikke teadmisi ja sidemeid laiemas loomesektori võrgustikus ning tutvustada nende kunstnike projekte ja ideid sektori institutsioonidele ja peamistele otsusetegijatele. Sellega aidatakse luua sidemeid kunstnike ja nende publiku vahel, et lihtsustada ühist tegevust muutuste suunas.

De Structura Foorum 2022[muuda | muuda lähteteksti]

De Structura Foorum 2022

2022. aasta juulis toimunud De Structura Foorumil kogunesid 25 riigi noored kunstnikud ja kunstitöötajad Eestisse, et käsitleda valitsevates struktuurides orienteerumise raskusi ja pakkuda neile võimalikke lahendusi. „Seadusandlus, läbipaistmatud põhimõtted töötajate palkamisel ja kunstnike valikul ning institutsionaalse rahastuse ebavõrdne jaotus on vaid mõned paljudest nähtamatutest struktuuridest, mis on end galeriides kunstiteoste kõrvale sisse seadnud. Illusioonide maailm, kus esitatakse tegelikkuse killustatud kujutis, on ühest küljest atraktiivne, kuid võimendab teisalt kunstnikuks olemisega seostatavat ebamäärasust ja stereotüüpe,“ kirjutab ürituse osaleja Yana Ustymenko.

Struktuuride Paljastus Kogo galeriis liitreaalsuse markerid, fotograaf Luisa Greta Vilo

Näitus Stuktuuride Paljastus[muuda | muuda lähteteksti]

20. juulil 2023 De Structura korraldas Tartus Kogo galeriis näituse Struktuuride Paljastus, milles tutvustatakse De Structura projektis osalenud noorte kunstnike ja kunstitöötajate ühiselt ja eraldi valminud töid. Näitusel pööratakse kriitiline pilk kunstivaldkonnas valitsevatele süsteemidele ja mudelitele ning tutvustatakse noorte loomeinimeste püüdlusi läbipaistvama, võrdsema ja koostööd soosivama töökeskkonna loomise nimel. Külastajatel on võimalik näitusealal näha kunsti ja poliitikakujundamise sümbioosi. Liitreaalsusse sisenedes võib vaadelda näitusele jõudnud teoseid, galeriiruumis võib aga osa saada viimase kahe aasta jooksul De Structura projektis osalenud arvukate noorte kunstnike, kunstiteadlaste ja kuraatorite vestlustest.

Sina Otsustad[muuda | muuda lähteteksti]

9. mail 2024 avas De Structura Tartu Ülikooli raamatukogu ees interaktiivse projekti Sina Otsustad. Noortelt noortele projekti raames loodud valimiskell hakkab tiksuma Euroopa päeval, mil valimispäevani jääb täpselt kuu aega.

You Decide Sina Otsustad, installatsiooni õhtune vaade tuledega, fotograaf Luisa Greta Vilo

Valimiskella installatsioon koosneb kahest osast - taaskäideldud plastist tehtud valimiskell ning selle ümber paigutuvad liitreaalsuse markerid, kus saab näha erinevaid Euroopa Liidu kaasrahastatud projekte Tartus. Sellega juhime tähelepanu ELi rollile ja tegevusele kohalikul tasandil, nii Tartus kui mujal. Liitreaalsuse näituse on loonud Helsingi graafiline disainer Nikita Gavrilenko.

Sina Otsustad on noorte kunstnike kavandatud projekt, mis tõstab esile noorte kaasatuse olulisust. Valimiskell Tartu üliõpilaskultuuri sõlmpunktis on visuaalseks meeldetuletuseks eesseisvatest Euroopa valimistest ning võimalusest kujundada koos Euroopa tulevikku. Projekti rahastas Euroopa Parlamendi büroo Eestis, et tõsta teadlikkust ja innustada kõiki võtma osa Euroopa Parlamendi valimistest.