Daukšiai

Allikas: Vikipeedia
Daukšiai

leedu Daukšiai
poola Dauksze

Elanikke 275 (2011)[1]

Koordinaadid 54° 30′ N, 23° 35′ E
Daukšiai (Leedu)
Daukšiai
Daukšiai kirik

Daukšiai on alev Leedus Marijampolė omavalitsuses Igliauka vallas. Alev asub Amalvė soo ja Žuvintase soo vahel Dovinė jõe kaldal.

Alevis on kultuurimaja, põhikool ja raamatukogu. Vaatamisväärsuseks on aastal 1864 valminud katoliku kirik.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Daukšiai ümbruskonnas leidub ränikivi ja nii oli see kant asustatud juba kiviajal. Soodest ümbritsetud asula ümbruskond oli oma eraldatuse tõttu Jonas Totoraitise andmeil üks viimaseid kohti Leedus, kus säilis paganlik usk.

Daukšiaid on esimest korda mainitud aastal 1592. Arvatakse, et asula on sinna tekkinud 1555. aastal ja on saanud nime esimese sealse elaniku Daukšyse järgi. Esimene kirik rajati sinna aastal 1730. Aastal 1803 põles alev koos kiriku ja kohaliku kihelkonna arhiiviga maha. XIX sajandi alguses alustas seal tööd ka kihelkonnakool. Aastal 1860 alustati uue kivist kirikuhoone ehitamist

Aastal 1905 valmis ka pastoraadi hoone. Samal aastal toimusid Daukšiais meeleavaldused tsaarivõimude vastu. Teise maailmasõja ajal hukkasid Saksa okupatsiooniväed asula juudid. Nõukogude võimu ajal oli Daukšiai kohaliku kolhoosi keskasula. Asulast sai alev aastal 2002.

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]