Carl Schmidt (arhitekt)

Allikas: Vikipeedia

Carl Schmidt (1847-1935) sündis  Paides ja  asus Põltsamaale  elama 1878. aastal. Ta tegutsedes Põltsamaal erinevatel aladel. Ta oli  Balti Põllumeeste seltsi asutajaliige ja tema algatusel veeti isegi õlle valmistamiseks viljaPeterburgi õllevabrikusse. 1891. aastal püstitas ta Põltsamaale  kangakudumise ja värvimise töökoja, hiljem ehitas ta suure silla juurde kangakudumis ja värvimise vabriku. Pajusi maanteel asuvas kaupluses müüdi valmistoodangut jabta ise elas ka samas majas. Veski ja vabrik said  1915. aastal põlengus kahjustada. Hiljem ehitas linn säilinud osasse elektrijaama.

1921. aastal valiti Carl Schmidt Põltsamaa alevivanemaks. peale väikest pausi valiti ta  veel teisekski ametiajaks ja ta pidas alevivanema ametit  1927. aastani. Tema alevivanemaks olemise ajal asuti korrastama ja planeerima tänavaid ning tehti erinevaid üldkasulikke töid.

1930. a valiti ta linnavolikokku. Alevivanema  oli ta heatahtlik ja vastutulelik inimene. Ta aitas alati kui sai. Ametialal nõudis Carl Schmidt korda  ja oli ise ka väga korrektne.

Põltsamaal elas Schmidt kuni 1931. aastani, mil kolis poja juurde Kärdlasse. 1935. aastal endine alevivanem Läänemaal ka suri, kuid maeti Põltsamaa kalmistule.