Bullterjer

Allikas: Vikipeedia
Bullterjer
FCI standard nr 11
Rühm 3: terjerid
Alarühm 3: bull-tüüpi terjerid
Standard nr 11   05.07.2011 (en )
Päritolumaa  Inglismaa
Kohalik nimi Bull Terrier
Hüüdnimed bully, valge kavaler, kiilpea, džentelmeni kaaslane, gladiaator
Alias(ed) inglise bullterjer
Töökatsed ei
Tunnused
Turja kõrgus 40–55 cm
Kaal 20–40 kg
Kattekarv karv tihe, lühike ja läikiv
Karvkate valge, tiigritriibuline, kolmevärviline ja punakaspruun
Pesakond keskmiselt 5 kutsikat
Eluiga 6–9 aastat
Koer (Canis lupus familiaris)

Bullterjer on Suurbritannias Inglismaal aretatud koeratõug.[1][2]

Inglismaal olid härja- ja koeravõitlused äärmiselt populaarsed. Kui inglise parlament härjavõitlused 1835. aastal keelas, hakati pidama koeravõitlusi. Selleaegsed buldogid olid kerge kehaehitusega ja kõrgemate jalgadega. Koeravõitluse tarbeks oli aga vaja väledat ja paindlikku, kuid samas suure lihaskonnaga võitluskoera. Et saada veel võimsamaid ja järjekindlamaid koeri, ristati buldogeid terjeritega. James Hinks Birminghamist, suurepärane koertearetaja, aga kehv aretusalane arvepidaja, aretas arvatavasti valge inglise terjeri, dalmaatsia koera ja buldogi ristamise teel bullterjeri.

Bullterjer (vasakul) ja kääbusbullterjer

Koerad olid valdavalt valget värvi ja tõuks tunnistati nad aastal 1887. Alles pärast II maailmasõda lisandusid tõustandardisse lubatud värvidena veel tiigritriibuline, kolmevärviline ja punakaspruun. Bullterjer oli aretatud spetsiaalselt võitluskoeraks. Tõugu iseloomustavad suurepärane lihaskond, hea hüppevõime ja mis peamine – võitlussituatsioonis neil peaaegu puudub valuaisting. Kaalub 17–26 kg, 40–55 cm kõrge. Karv tihe, lühike ja läikiv. Truu, kartmatu, vastupidav.

Bullterjer on õigete kasvatusvõtete korral väga inimsõbralik ja perelembene loom. Vaatamata sellele on bullterjeri omamine mõnes riigis siiski keelatud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "BULL TERRIER" (PDF) (inglise). FCI. Vaadatud 28.08.2017.
  2. "Bull Terrier" (inglise). Vaadatud 28.08.2017.