Brideshead Revisited

Allikas: Vikipeedia
Brideshead Revisited: The Sacred & Profane Memories of Captain Charles Ryder
Keel English
Kirjastaja Chapman and Hall

Brideshead Revisited: The Sacred & Profane Memories of Captain Charles Ryder on inglise kirjaniku Evelyn Waughi romaan, mis avaldati esmakordselt 1945. aastal. See jälgib 1920. aastatest kuni 1940. aastate alguseni Charles Ryderi elu ja romansse, eriti tema sõprust Flyte perega, jõukate Inglise katoliiklaste perekonnaga, kes elab paleelises mõisas, Bridesheadi lossis. Ryderil on suhted kahe Flyte: Lord Sebastiani ja leedi Juliaga. Romaan uurib selliseid teemasid nagu katoliiklus ja nostalgia inglise aristokraatia ajastu järele.

FIlmiversioonid:

1981. aastal kohandati Brideshead Revisited 11-osaliseks teleseriaaliks , mille produtseeris Granada Television ja mida esitas ITV , peaosas Jeremy Irons Charles Ryderina ja Anthony Andrews Lord Sebastian Flyte'ina. Suurema osa seriaalist režissööriks oli Charles Sturridge , mõne jada filmis Michael Lindsay-Hogg . John Mortimerile anti tunnustus kirjanikuna, kuid enamik stsenaariume põhines produtsent Derek Grangeri tööl .

2015. aastal avaldamise 70. aastapäeva tähistamiseks edastas BBC Radio 4 Extra neljaosalise adaptsiooni (aastast 2003), kus Ben Miles kehastas Charles Ryderit ja Jamie Bamber Lord Sebastian Flyte'i. Selle versiooni kohandas raadio jaoks Jeremy Front ja režissöör Marion Nancarrow.

2008. aastal andis BBC Audiobooks välja Jeremy Ironsi raamatu lühendatud lugemise. Salvestus on 11,5 tundi pikk ja koosneb 10 CD-st.  Youtube'is on saadaval audioraamatu lühendatud versioon, mille on lugenud Sir John Gielgud.

2008. aastal töötati filmist Brideshead Revisited välja samanimeline mängufilm , kus Emma Thompson kehastas Lady Marchmaini, Matthew Goode Charles Ryderit ja Ben Whishaw lord Sebastian Flyte. Filmi lavastas Julian Jarrold ning kohandasid Jeremy Brock ja Andrew Davies .

2020. aastal teatati, et romaani kohandatakse uuesti HBO jaoks . Andrew Garfield kehastab Charles Ryderit, Joe Alwyn aga Sebastian Flyte'i. Sebastiani õde Juliat kehastab Rooney Mara . Ralph Fiennes mängib väidetavalt Lord Marchmaini, Cate Blanchett aga peab läbirääkimisi Lady Marchmaini kehastamiseks. Filmi tootmine pidi algama 2021. aasta kevadel, võtted toimusid nii Ühendkuningriigis kui ka Itaalias, kuid see lükati määramata ajaks edasi.  2022. aastal kinnitas Garfield oma osalust, öeldes, et "See on aja ja ajakava ning rahastamise küsimus".