Borovec

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Borovets)
Borovec (Bulgaaria)
Borovec
Boroveci asukoht Bulgaarias
Boroveci linn mäenõlvadel

Borovec (bulgaaria keeles Боровец Borovets, 20. sajandi keskpaigani Чамкория Čamkorija) on Bulgaaria populaarne mägikuurort, mis asub Sofia provintsis Rila põhjanõlvadel 1350 m kõrgusel. Borovec asub Samokovist 10 km, Sofiast 73 km ja Plovdivist 125 km kaugusel.

1896. aastal oli prints Ferdinand I oma suveresidents Tsarska Bistritsal, mille ehitas arhitekt Georgi Fingow. See oli Bulgaaria vanima kuurordi Boroveci ajaloo algus. Borowez oli Bulgaaria kuningate jahipidude lähtepunkt. Sellest sai Bulgaaria aristokraatia jahimaa ja suveresidents. Muu hulgas mängiti golfi. Talispordialad olid toona peaaegu tundmatud ja tulid alles hiljem. Rila mägedes asunud endine tsaaripalee natsionaliseeriti pärast 1944. aastat ja seda nimetati mitteametlikult kommunistliku riigipea Todor Živkovi elukohaks kuni 1989. aastani.

Borovec on vanim Bulgaaria talvine kuurort. Borovec kujunes järk-järgult kaasaegseks suusakeskuseks, kus asuvad hotellid, restoranid, baarid ning Rila mägede nõlvadel paiknevate suusaradade ja tõstukite võrk, mis pakub terve hulga talisporti. Kuurordis on kahel korral korraldatud mäesuusatamise maailma karikasarja etappe (1981 ja 1984), samas on sealne laskesuusatamise rada üks paremaid maailmas.

Suusatajad tulevad Boroveci novembris. Detsembris on kohalikel nõlvadel 1,5 meetri paksune lumi. Temperatuur on nendel kuudel keskmiselt –4,8 °C. Hooaeg lõpeb aprillis.

Borovecis toimusid 1993. aastal laskesuusatamise maailmameistrivõistlused.