Berliini paplid

Allikas: Vikipeedia

"Berliini paplid" (norra keeles "Berlinerpopline") on Norra kirjaniku Anne B. Ragde viieosalise romaanisarja esimene raamat, mis ilmus Norras 2005. ja Eestis 2008. aastal Elvi Lumeti tõlkes. Raamat on saanud maineka Norra kirjandusauhinna Riksmålsforbundetsi hea keelekasutuse eest.

See on sissejuhatav lugu vana Norra suurtalu Neshovi inimestest. Lugu saab alguse sellest, et talu perenaine Anna Neshov, alati elujõuline ja näiliselt eatu, jääb ootamatult raskesti haigeks. Tema haigevoodi ümber koguneb üsna vastuoluline lähikondsete seltskond: tema kolm poega, kes kõik elavad väga erinevat elu ning pole seetõttu vahepealsetel aastatel üksteisega õigupoolest suhelnudki.

Pere vanim poeg Tor, juba üle viiekümnene mees, elab ainsana ema talus ja on kirglik seakasvataja. Ta on endassetõmbunud, sünge olemisega ning leiab tõelist lohutust vaid sigadega tegelemisest.

Pere keskmine poeg, neljakümnendates poissmees Margido peab isatalu lähedal Trondheimis väikest matusebürood.

Noorim poeg Erlend on homoseksuaal, elab koos taanlasest elukaaslasega Kopenhaagenis ning tegutseb tunnustatud vaateaknadekoraatorina.

Ema surma eel otsustab Tor üles otsida ka oma tütre Torunni, keda ta on elus vaid korra näinud. Torunn treenib igapäevatööna koeri. Tema saabub samuti kohtuma oma siiani praktiliselt tundmatu isa ja onudega. Surivoodi ümber hakkab arenema saatuslike muutuste ja üllatavate ülestunnistuste jada.