Beringi väin

Allikas: Vikipeedia
Beringi väin satelliidifotol

Beringi väin (vene keeles Берингов пролив, inglise keeles Bering Strait) ühendab Vaikset ookeani (Beringi merd) Põhja-Jäämerega (Tšuktši merega) ja eraldab Aasiat (Tšuktši poolsaart) Põhja-Ameerikast (Alaska poolsaarest).

Väina laius on 85 kilomeetrit. Väina keskel asuvad Diomidi saaredLittle Diomede'i ja Ratmanovi saar. Väina sügavus on valdavalt 30–50 meetrit. Talvel on väin jääga kaetud; jää jääb tihti kinni, nii et väin on ületatav. Väidetavalt on väina siiski plaanipäraselt jalgsi ületatud vaid korra.[1].

Väina läbib kuupäevaraja.

Jääaegadel, kui suur osa maakera veest oli seotud mandrijäässe, oli maailmamere tase kuni sadakond meetrit tänapäevasest madalam. Kogu Beringi mere põhjaosa ja Tšuktši mere lõunaosa kattis kuiv maa. Seda laialdast ala nimetatakse Beringiaks. Ürginimesed asustasid mööda Beringiat minnes Põhja-Ameerika. Selle täpne dateering on vaieldav ja see võis toimuda mitme lainena, kuid mitte hiljem kui 10 tuhat aastat tagasi, kui pärast viimase jääaja lõppu tõusis maailmamere tase praegusele.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. september 2016. Vaadatud 4. oktoobril 2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)