Autokaardid

Allikas: Vikipeedia

Autokaardid on mängukaardid, millele on märgitud automudelid oma parameetritega nagu mootoritüüp, kubatuur, võimsus, maksimaalne pöördemoment, kiirendus 0‒100 km/h, tippkiirus, tühimass jmt. Autokaardid olid 1990. aastatel Eestis populaarne kogumiskaardimäng sarnaselt jalgpalli-, pesapalli-, hoki- vm spordialade kaartidega teistes maades.

Mängu käik[muuda | muuda lähteteksti]

Kaardipakis on hulk erinevaid kaarte ning mängimiseks jagatakse kõik kaardid mängijate vahel. Kaarte vastasele ei näidata ning võetakse mängu käigus järjest. Mängu käigus küsib üks mängija teiselt mõnda parameetrit, mida ta arvab enda kaardil esitatud automudelil olevat parema kui vastasmängijal. Seejärel avatakse kaardid. Parameetri poolest parema kaardi omanik saab vastase kaardi endale ning asetab mõlemad kaardid oma pakis kõige alla. Seejärel vooru korratakse, parameetri küsimise õigus on eelmises voorus kaardi endale saanud mängijal. Mängija on võitnud, kui on vastaselt saanud kätte kõik kaardid või vastane soovib mängu lõpetada. Mängu mängitakse sageli duellina, kuid võib mängida ka rohkemate mängijate osalusel.

Mängu oluliseks osaks on ka kaartidel olevate automudelite ja nende parameetrite tundmine.

Autokaardid hasartmänguna[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna autokaardid on olnud ka kogutavate kaartidena maiustuste vmt noortele isuäratavate kaupade lisapanus[1][2], siis on autokaarte mängitud ka kaartide omandamise peale. Sel juhul tuleb mängija mängu oma kaardipakiga ning loovutab kaotades oma paki või mõne kindla kaardi pakist. Nii võib olla igal mängijal oma spetsiaalselt komplekteeritud pakk, millega ta läheb vastase vastu välja, lootes nt saada vastaselt kätte mõne haruldase või hea mängukaardi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kristo - 1982 (18. aprill 2017). "Müstiline sõna – TURBO". Rahvalood.
  2. Tarmo Tähepõld (22. august 2019). "Nostalgianeljapäev: vaatame, millised pildid on Turbo nätsu sees aastal 2019". Autogeenius.