Atløy

Allikas: Vikipeedia
Atløy
Koordinaadid 61° 20′ 38″ N, 4° 56′ 34″ E
Pindala 37,7 km²
Kõrgeim koht
Skredvarden (636 m)
Elanikke
480 (2001)
12,7 in/km²

Atløy ehk Atløyna on saar Norras Vestlandi maakonnas Askvolli vallas Dalsfjordeni merepoolsest osast Vilnesfjordenist põhja pool.

Ida poole jäävast mandrist lahutab saart Granesundet. Läänepoolne naabersaar on Tvibyrge, kirdes asub Raudøy (Raudøyna), edelas Lauklandsøy (Lauklandsøyna), kagus Sausesundøy (Sausesundøyna).

Saare pindala on 37,7 km².

Elanike arv on 480 (2001).

Saare kõrgeim punkt on Skredvarden (636 m) saare kaguosas.

Saare suurim järv on loodeosas paiknev Herlandsvatnet. Edelas on Lauklandsvatnet ja Anddalsvatnet, keskel Kjøtjørna, kagus Sætrevatnet ja Skredvatnet, kirdes Granevatnet.

Saar on metsane.

Asustus on ranna ääres. Põhjaranna idaosas on Høyvika, kagus vana kaubandusasula Sauesund ja Leirvåg, lõunas Vilnes, kus on Vilnesi kirik, läänes Laukeland ja Hærland.

Saare idarannal paikneva Gjerviki sadama kaudu on saarel autoparvlaevaühendus Askvolli ja Furega (vastavalt Vilnesfjordeni põhja- ja lõunakaldal).

Tegeldakse kalatöötlemise, põllumajanduse ja kalapüügiga.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Saarel on kaljujooniseid.

Vilnesi kirik on 17. sajandist pärinev puukirik. Vana kirik hävis pikselöögist 1673 ning 1674 ehitati uus. Põranda alt olevat leitud palju inimjäänuseid; seda peeti viikingiaegseks hauaks.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Atløy sai nime Atle jarli järgi pärast lahingut jarl Håkon Grjotgardsoniga. Lühikeses lahingus Stavenesvågenis Askvolli vallas Håkon langes ja Atle jarl suri saadud haavadesse pisut hiljem ühes Atløy talus.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]