Arutelu:Venemaa riigipeade loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas siia peaksid minema ka Vene SNFV ja NFSV "riigipead"? Andres 22. oktoober 2005, kell 13.18 (UTC)

Ei, kindlasti mitte. --Lulu 22. oktoober 2005, kell 13.46 (UTC)

Siis peaks panema lingi sinna, kus nendest juttu on. Andres 22. oktoober 2005, kell 13.53 (UTC)

NSVL-s minu teada oli enne Gorbatšovi ametlikult riigipea funktsioonis kollektiivne organ, viimati Ülemnõukogu Presiidium. Andres 24. oktoober 2005, kell 18.50 (UTC)


Teatud küsitavus on ka monarhide käsitlemises riigipeadena. Seda on hakatud tegema alles 20. sajandil ning rangelt võttes ei ole rakendatav Venemaa monarhide puhul.


Artikli kontseptsioon ei ole päris arusaadav. Esiteks on Kiievi-Vene valitsejad ju samuti keskaja Venemaa mõjukamad valitsejad. Ja kui Venemaa oli killustunud mitmeks riigiks, siis pole selge, kas ja keda saab nimetada Venemaa riigipeaks. Vähemalt peaks need asjad artiklis selgeks rääkima. Andres 24. oktoober 2005, kell 18.50 (UTC)


Samuti on problemaatiline Venemaa ja Nõukogude Liidu samastamine (või kuidas tuleb sellest aru saada?). Praegusel Venemaal on järjepidevus Vene NFSV-ga. Miks siis ka mitte siin vähemalt mainida liiduvabariike Vene NSFV-d ja Vene NFSV-d? Andres 24. oktoober 2005, kell 18.50 (UTC)


Tuleks vahet teha linnadel ja riikidel. Aga ma ei tea, kuidas peaks nimetama Novgorodi riiki. Andres 24. oktoober 2005, kell 18.57 (UTC)


Praegu on märgitud Lenin, Trotski ja Stalin samaaegseteks tegelikeks riigijuhtideks. See nõuaks vähemalt selgitavat märkust. Andres 27. oktoober 2005, kell 14.16 (UTC)

Tegelik riigipea[muuda lähteteksti]

Mis asi on "tegelik riigipea"? Arvan, et sellest punktist tuleks loobuda - on olemas valitsusjuhid, parteijuhid ja ülemnõukogu (presiidiumi) esimehed, keda saab siin nimetada. Tuua aga välja loetelu persoonidest, kes riigis hetkel kõige suuremat võimu omasid (nii saan ma selles "tegelikust riigipeast" aru), - on spekulatiivne. - Urmas 29. oktoober 2005, kell 12.34 (UTC)

Siin on öeldud "tegelik riigijuht", mitte "tegelik riigipea". Arvan, et sellist määratlust võib kasutada, kui varustada see kommentaaridena. Arvan, et saab täpselt öelda, kes oli tegelik riigijuht, välja arvatud vast Stalini surma järgne aeg (1953) ja Lenini haigestumise ja surma järgne aeg (Stalini võimu kindlustumiseni). Andres 29. oktoober 2005, kell 12.50 (UTC)
Iga riigimehe surma järel määratakse tema ametisse keegi teine. Tuleb kirjutada, kes sai Stalini jt riigimeeste surma järel nende asemele, nende ametitesse. Minuteada ei saanud Beria Stalini järglaseks. See, et ta püüdis olukorda kasutada, on iseasi. Kuid omades oma kontrolli all maailma tolle hetke parimat repressiivaparaati, kõrvaldati Beria siiski mõne kuuga. Kas see on riigi "tegelik juht"? Lubatagu kahelda. Tegelikke riigijuhte nimetades - on üldteada, et Jeltsini tervis polnud presidendiaja lõpus just kõige parem: kes oli siis Venemaa tegelik juht. Kes lähikondlastest või oligarhidest? - Urmas 29. oktoober 2005, kell 13.11 (UTC)
Asi on selles, et kui riigi ülesehitus erineb tavapärasest, nagu see "kommunistlike riikide" puhul on, siis on tegeliku riigijuhi märkimine informatiivne. Mõningatel juhtudel võib see olla subjektiivne, kuid paljudel juhtudel mitte. Näiteks on Hiina RV-s Deng Xiaoping olnud tegelik riigijuht, omamata ühtki ametlikku ametikohta. Nõukogude Liidus on tegelikul riigijuhil olnud erinevad ametlikud ametikohad: kord valitsusjuht, kord parteijuht, kord mõlemad koos, kord parteijuht ja Ülemnõukogu Presiidiumi esimees, kord president. Seetõttu oleks orienteerumiseks hea ära näidata see rida. Sellega, mis oli Lenini haiguse ajal ja päradt Lenini surma, ma pole täpselt kursis. Stalini ametikohad jaotati, kuid elu näitab, et tähtsaim ametikoht oli parteijuhi oma, mis jäi Hruštšovile, seepärast võib tegelikuks riigijuhiks pidada Hruštsovi, kuigi ta algul pidi oma võimu kindlustamiseks vaeva nägema. Muidugi on raskusi veel sellega, et "tegelik riigijuht" (Brežnev, Tšernenko) oli riigijuht ka ainult sümboolselt, nimeliselt. Igal juhul tuleks seda tabelit kommenteerida. Jeltsini-aegse Venemaa puhul pole tarvis sellist määratlust kasutada, sest seal ei olnud parteivõimu.
Iseasi on see, et on kahtlane, kas tasub Nõukogude Liidu juhte märkida Venemaa riigipeade tabelisse, ning see, et Nõukogude Liidul ei olnud ainuisikulist riigipead.
Nõukogude Liidu tegelikud juhid võib loetleda ka kuskil mujal, mingil muul leheküljel. Võib-olla vastav artikkel ei olekski loend, vaid võimuolusid selgitav artikkel. Andres 29. oktoober 2005, kell 13.30 (UTC)
See asi on artiklis Nõukogude Liit juba ära tehtud. - Urmas 29. oktoober 2005, kell 13.36 (UTC)
Sellisel juhul ma teen ettepaneku jätta kõik Nõukogude Liidusse puutuv siit välja ning asendada see viitega artiklile Nõukogude Liit. Arvan ka, et Vana-Vene ja Vladimiri-Suzdali valitsejad võib koos mingi selgitusega siit välja viia. Andres 29. oktoober 2005, kell 13.47 (UTC)
Pooldan. - Urmas 29. oktoober 2005, kell 14.14 (UTC)


Asi on sinnapaika jäänud. Andres 22. jaanuar 2009, kell 09:36 (UTC)