Arutelu:Valts (aste)

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Valts ei pea olema lõigatud ainult täisnurka. Valts võib olla ka mingi x nurga all lõigatud ja tähtis on, et ta jookseb pikki detaili serva. Akra 27. märts 2008, kell 10:19 (UTC)

Hmm...mu meelest puidu puhul küll on täisnurkne. Aga teisest küljest, mittetäisnurkseid peab ju tõesti ka kuidagi nimetama, nii et selle võib sealt siis ära võtta ka muidugi. Tegelikult mõtlesin ka selle üle, kas öelda "kanti lõigatud" või "serva lõigatud" (aga serva annab erinevalt defineerida ka). "Servani ulatuv soon" vist ei kõlba? :-) Ja detaili ma ei linkinud meelega sinna täpsustuslehele, seni kui pole välja mõelnud, mis sellist tüüpi detailile nimeks panna. --Epp 27. märts 2008, kell 10:40 (UTC)

Kuidas Sa puidu puhul nimetaksid nn rootsi raami karbis olevaid valtse. Nimelt pole seal rohkem täisnurkseid lõikeid, kui esimene välimine, edasi on kõik lõigatud mingi nurga all ja lõigete profiil ei ole riskülik. Lngi võtan detaililt uuesti maha. Ka kanti annab erinevalt mõista. Viinmasel ajal on kantimie rohkem DSP serava lindiga ääristamine. See ei tähenda kül küll mitte ainult seda vaid sõnal on ka teisi tähemdusi. Akra 27. märts 2008, kell 13:41 (UTC)

Ümbritsevate inimeste kiirküsitlus näitas, et kõik peavad valtsiks täisnurkset astet. Valtsihöövliga töödeldakse ka just selliseid valtse. Ka ingliskeelne vaste rabbet (rebate) tähistab kõigis raamatutes täpselt seda valtsi, mida mina mõtlen. Eestikeelseid raamatuid ju teadagi ei ole, mul ei ole praegu isegi ühtki vana käepärast, aga nendes eriti midagi ei defineerita niikuinii. Tegelikult võib ju igasuguseid profiile sinna serva freesida, aga neid ei pea valtsiks nimetama. Ma ei lootnudki kirjalikku allikat leida, aga õnnestus: 1981. aasta Tehnikaleksikon ütleb: Valts – ristkülikristlõikega renn, mis paikneb piki valtsliitega ühendatud laudade või kivide serva. Ka TTÜ puidutöötlemise õppetooli terminoloogiakomisjon nimetab valtsiks täisnurkset astet. --Epp 27. märts 2008, kell 20:18 (UTC)
Seda, et tehnikaleksikon nii väidab tean. Lugesin enne eelmise lõigu kirjutamist, ja seepärast tõingi selle esimesena põhe tulnud rootsi raami profiili näite. Kuidas siis neid serva lõikeid nimetada, mis ei ole täisnurksed. EE on sellest üldse kõrvale hiilinud. Eestiaegsest EE'st ledsin veel, et valtsimine tähendab ka raamatu köitmist, aga meid huvitava teema koht ei olnud midagi. Muide vene Viki ei defineeri seda nii jäigalt, kui meie ja inglise oma. Rabbet võibki olla selline valts, kuid siis peab plema ka kõigi nende x kraadiste valtside jaoks mingi nimetus, ja eesti keeles ei pruugi seda järjekordselt olla.Akra 27. märts 2008, kell 20:37 (UTC)