Arutelu:Unehäire

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

* "Jet lag" sündroom

Tundub, et kirjapilt pole korrektne. Andres 18. oktoober 2005, kell 07.44 (UTC)
Kuidas see olema peaks? Eestikeelset vastet sellele minu teada pole, ja eestikeelne leht, kust ma selle võtsin, kasutas sellist kirjapilti. Peep 18. oktoober 2005, kell 15.59 (UTC)
Eestikeelne vaste peaks olema "ajavahestress". Too kirjapilt on kindlasti vale. Andres 18. oktoober 2005, kell 19.51 (UTC)

Järgnev tuleks integreerida siia:

Üldpopulatsioonis teostatud uuringu kohaselt osutusid ärevuse sümptomid statistiliselt oluliseks insomnia puhul. (Spoormaker, Van Den Bout, 2004). Tudengite seas läbi viidud uuringu tulemustest selgus, et 30% depressiivsetest üliõpilastest tuvastati unehäirete kõrge tase. Enamik uuringus vastanud tudengitest kannatas liigunisuse all. Unepuuduse korral mainiti peamise põhjusena stressi. Vastanud tudengitest üle 50% hindasid unisust negatiivselt mõjuvaks oma akadeemilisele võimekusele (Moo-Estrella et al., 2004).

Eestis on unehäireid vähe uuritud. Tehtud on vaid üks suurem uuring Eesti Terviseuuringu raames, küsitledes paari olulisema insomnia sümptomi kohta, (uuringust ja selle tulemusest oli põgusalt juttu eespool) ning mainimist tasuks kindlasti Tartu Ülikooli arstiteaduskonna üliõpilaste seas läbi viidud uuring: “Ärevushäirete ja depressiooni sümptomid Eesti arstiteduskonna tudengitel, kellel esinevad uneprobleemid” (Eller, Aluoja, Vasar, Veldi, 2006), millest selgus, et 7% vastanud tudengitest hindas oma unekvaliteeti halvaks. Neist, kes unekvaliteeti halvaks hindasid, kannatasid 21.9% ärevuse ja 30.6% depressiooni all. Selgus ka, et une kvaliteet on seotud uinumisraskustega, öise ärkamisega ning liigvarajase ärkamisega. Enim kaebasid üliõpilased öist ärkamist (37.1%), järgmisel kohal olid uinumisraskused ja kõige vähem esines liigvarajast ärkamist (Eller, Aluoja, Vasar, Veldi, 2006).

Andres 10. juuli 2008, kell 07:15 (UTC)