Mine sisu juurde

Arutelu:Tokoferoolid

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Artiklis E-vitamiin nimetatakse E-vitamiiniks α-tokoferooli. Andres 14. oktoober 2006, kell 02:50 (UTC)

Kahju küll, kuid tegelikult on tokoferoole 4. Ja nad kõik on vitamiin E.

Artiklit E-vitamiin tuleks siis parandada. Andres 14. oktoober 2006, kell 22:54 (UTC)
Näiteks inglise ja saksa viki artiklis E-vitamiini kohta öeldakse hoopis, et E-vitamiinil on kaheksa vormi (neli tokoferooli ja neli tokotrienooli). Andres 14. oktoober 2006, kell 22:56 (UTC)
Aga mul ongi ju siin kirjas, et neli tokoferooli ja neli tokotrienooli?
Jah, tõepoolest on! Ma ei lugenud ennist artiklit läbi. Mul jäi Sinu jutu järgi arutelus mulje, et Sa samastad tokoferoole E-vitamiiniga. Andres 15. oktoober 2006, kell 15:23 (UTC)
Ma ei suuda kogu ariklit läbi lugeda, aga mulle jääb mulje, et ka artiklis on jutt põhiliselt E-vitamiinist. Kas ei peaks E-vitamiinist rääkima artiklis E-vitamiin?
Anna andeks rumal küsimus, aga ma ei saa aru, kas ka tokotrienoolid kuuluvad tokoferoolide hulka. Üldse jääb artiklist segaseks tokoferoolide ja E-vitamiini mõiste vahekord: kui tokoferoolid on E-vitamiiniga sarnased ühendid, kas siis tokoferoolid on tokoferoolide ja tokotrienoolidega sarnased ühendid? Andres 15. oktoober 2006, kell 15:27 (UTC)
E- vitamiinil on kaheksa erinevat vormi. Keemilise ehituse erinevuse alusel jagatakse neid neljaks tokoferooliks ja neljaks tokotrienooliks. Hea küll, ma üritan siis veidi spetsiifilisemalt... Kõigepealt tuleb aru saada sellest, et rasvlahustuvate vitamiinide puhul, nagu seda on ka E ja K ja A jne, tähistab see tervet rühma sarnase ehituse ja toimega ühendeid. Vitamiin A hõlmab enda all paljusid ühendeid, mis omavad organismis sarnast toimet. Nii ka vitamiin D jne... Kõik need erinevad nimetused on antud ühendite grupi kohta.
Jah, see selgitus on küll arusaadav. See tuleks kirja panna panna ka artiklisse Rasvlahustuvad vitamiinid.
Ka artikli teksti algus läks arusaadavamaks. Aga miks ei võiks artikli pealkiri olla "E-vitamiin" või "vitamiin E"? Minu arusaamise järgi see ongi artikli teema. Pealegi jääb praeguse pealkirja seos artikli teemaga arusaamatuks, sest tokoferooli neli vormi ei ammenda E-vitamiine vormide klassi. Andres 15. oktoober 2006, kell 19:48 (UTC)
Seejuures on artikkel E-vitamiin juba olemas. Võib-olla tuleks siinne sisu sinna üle kanda. Andres 15. oktoober 2006, kell 20:02 (UTC)

Artiklis räägitakse E-vitamiini toimest inimorganismile. Millistes organismides üldse need ained vitamiinina toimivad? Andres 15. oktoober 2006, kell 20:02 (UTC)

Artikli pealkirjaga Tokoferoolid alla peaks paigutama keemilise struktuuri ja muu keemiaga seonduva.