Arutelu:Teoloog

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ma ei tea täpselt, mis nõuded on vajalikud, et keegi võiks ennast teadlaseks nimetada, kuid teoloogi teadlaseks pidamine on juba liig. Kas ei saaks mingi teise sõnaga määratleda neid inimesi? Siim 19:36, 8 Sep 2004 (UTC)

Ennevanasti oli teoloogi definitsioon "õpetatud mees, kes tunneb hästi religiooniküsimusi". Tänapäeval öeldakse õpetatud mehe kohta "teadlane" ja teoloogi kohta "usuteadlane". Seetõttu arvan, et las jääda nii nagu praegu on. --Kirju 19:55, 8 Sep 2004 (UTC)

Sõnal "teoloog" on erinevaid tähendusi, nii nagu ka sõnal "teoloogia". Ma arvan, et sõna "teoloog" üks tähendus on 'inimene, kes tegeleb produktiivselt teoloogiaga'. Teine tähendus on 'inimene, kelle eriala on teoloogia', ja selle määratluse alla käivad ka juba teoloogiaüliõpilased. Kolmas tähendus võiks tõesti olla see, mis eeldab meistripaberite olemasolu, akadeemilist tunnustust.
Sõna "teoloogia" tähendab kitsamas mõttes '(eriti: monoteistliku usundi) religioossete uskumuste (eriti: süstemaatilist) lahtimõtestamist uskuja enda poolt'. Laiemas tähenduses on teoloogia religiooniga seotud teaduslik uurimistöö. Ja siin on tõesti vastupidi, sest teoloogia kitsamas mõttes tõepoolest teadus ei ole. Küll aga tegelevad teoloogid laiemas mõttes valdavalt teadusega. Kirikuajalugu, dogmadelugu, võrdlev usundilugu, homileetika, Vana Testamendi teadus, Uue Testamendi teadus, religioonipsühholoogia, religioonisotsioloogia, liturgika, teoloogia ajalugu jne – need on ju kõik teadusliku uurimise alad, mõni küll rakendusteaduslik. Ma küll täpselt ei tea, aga oletan, et dogmaatika valdkonnas on võimalik tegelda ka teoloogiaga kitsamas mõttes.
Ka sõnal 'teadlane' on mitu tähendust. Põhitähendus on siiski 'inimene, kes tegeleb produktiivselt teadusega'. "Usuteadlane, õigusteadlane, arstiteadlane, loomaarstiteadlane" ei pruugi aga seda tähendada. Andres 05:35, 9 Sep 2004 (UTC)