Arutelu:Tahteelu

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Hmm ... tahteelu tundub olevat ikka mingi väga vanaaegne poeetiline mõiste. Tahtest räägitakse tänapäeval üldiselt motivatsiooni peatükis. Kas "tahteelu" ingliskeelne vaste peaks olema "volition"? Siis võiks sellele viidata. "Tahteelu" sõna leidsin eestikeelse ICD leheküljelt. Google'i otsing "tahteelu" leiab natuke psühhiaatriat ja juurat, põhiliselt esoteerikat. Lebatsnok 4. juuni 2007, kell 14:14 (UTC)

Paistab, et psühhiaatrid kasutavad seda terminit. Andres 4. juuni 2007, kell 14:59 (UTC)
kuidagi on vaja ju asju nimetada. Volition on kitsam mõiste kui tahteelu - kaldub sinna motivatsioonisüsteemi kanti. Tahteelu sisaldab endas kõike, mis seotud olendi tegevusega, sealhulgas ka liikumisega. Rahutused, stuupor jne... Ei vaidle vastu, et tahteelu pole just kõige õnnestunum termin. See liides elu võib tekitada segadust. Aga hetkel pole paremat kuskilt võtta. Teised sõnad on reserveeritud teiste tähenduste jaoks. --Hendrix 5. juuni 2007, kell 05:19 (UTC)
Psühholoogias on motivatsioon ka väga lai mõiste (en:Motivation: "In psychology, motivation refers to the initiation, direction, intensity and persistence of behavior (Geen, 1995).") Stuupor vist küll ei käiks sinna alla, aga palju muid asju küll. Kui tahteelu on psühhiaatrias mingi üldkasutatav termin, siis ma muidugi ei vaidle. Mis võiks olla tahteelu vaste inglise keeles? Lebatsnok 5. juuni 2007, kell 15:31 (UTC)
Eesti psühhiaatrias tõesti väga kasutatav sõna, ehk on Saarma toodud? Leidsin 1954. (!) aasta raamatust "Abnormal Psychology" mõisted emotional life ja mental life, mis võiksid olla vastavalt tundeelu ja mõtteelu(?). Artiklis Andreasen, N.C. (1982). Negative symptoms in schizophrenia. Definition and reliability. Arch Gen Psychiatry, 39, 784-788. kasutab autor tahteelu alanemise kohta mõistet avolition, ju seda, mis häiritud, võiks tõesti nimetada volition. Aga artiklis kasutatud definitsioon ei erine küll motivatsioonist. Muide, Saarma järgi on tahe üks kitsas motivatsiooni avaldus - see on "psüühiline aktiivsus, mis avaldub sihipärases, eesmärki taotlevas tegevuses." Tahteelu on igapäevases elus tegevusena avalduv tahe. Kliinilises mõttes hinnatakse selle sihipärasust ja aktiivsuse taset (mille ekstreemne alanemine ongi stuupor).--Ken 5. juuni 2007, kell 16:43 (UTC)
Jah, Jüri Saarma on surnud ja tema käest küsida enam täpsustuseks ei saa. Aga eesti psühhiaatriaalasesse terminoloogiasse on "tahteelu" sügavalt juurdunud. Tundeelu, tahteelu...--Rünno 8. august 2010, kell 21:21 (EEST)[vasta]