Arutelu:Tämber

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tämber on mitteharmooniline helivõnkumine, mis on inimesele tajutav.

Ma ei saa täpselt aru, kas see tähendab seda, et on olemas mitteharmoonilisi helivõnkumisi, mis pole inimesele tajutavad või tähendab see seda, et mitteharmooniline helivõnkumine on inimesele tajutav. Siim 19. november 2006, kell 21:01 (UTC)

Inimesele on tajutavad kõik helivõnkumised, mis jäävad vahemikku umbes 20... 20000 Hz. Seega võiks ka õelda, et ükskõik milline selles vahemikus olev mitteharmooniline helivõnkumine on tämber.--Animagi 19. november 2006, kell 21:07 (UTC)

Praegune sõnastus on minu meelest ikka veel imelik.

Minu meelest nimetatakse tämbriks tavaliselt heli omadust omada mingit (lõpmatut) ülemtoonide spektrit. Kõik perioodilised võnkumised on ju spektraalselt lahutatavad harmoonilisteks võnkumisteks. Siin aga on tämbriks nimetatud mitteharmoonilist heli ennast. See on mulle harjumatu.

Kas muusika mõiste kohta peaks eraldi artikli kirjutama? Praegu igatahes viidatakse siia selles mõttes. Andres 19. november 2006, kell 21:29 (UTC)

Minu meelest saab olla üks kahest: kas tämber võib olla ka infra- ja ultraheli ning inimene iga tämbrit ei kuule või siis mittekuuldaval helil tämbrit ei ole. Praegune sõnastus ei ole minu meelest usutav. Andres 19. november 2006, kell 21:31 (UTC)


Definitsiooni eelmine redaktsioon:

Tämber ehk kõlavärving tekib põhitooni ja ülemtoonide liitumise tulemusena.

Andres 31. jaanuar 2007, kell 17:15 (UTC)


Tämber kord kirjeldab kõlavärvi ja siis nimetatakse seda kõlavärviks. On need siis identsed mõisted või ei? --Oop 18. mai 2011, kell 16:41 (EEST)[vasta]