Arutelu:Sugukond (bioloogia)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Alamsugukond" ja "Triibus" võiksid olla (peaksid olema) eraldi artiklid.

Selles artiklis on öeldud, et triibuste ladinakeelsetes nimedes on lõpp -ini, kuid artiklis Akaatsia on triibusenimed lõpuga -eae. Andres 09:15, 20 Nov 2004 (UTC)

Põhimõtteliselt võiks küll eraldi artiklid olla. Miks ma neid sugukonna all ära tõin on peamiseks põhjuseks see, et nad pole siiski taksonoomia põhiühikud, vaid lisaühikud, mida kasutatakse, kui põhiühikutega hakkama ei saa. Artiklid nende kohta oleks ju enam-vähem ühelauselised ja vihjaks nagunii sugukonnale, kust tõenäoliselt lisainfot mindaks saama (?).--KS 12:44, 20 Nov 2004 (UTC)

Arvan, et nad peaksid olema eraldi artiklid sellepärast, et nad on eraldi mõisted ja parem, kui kõik neid puudutav oleks ühes kohas koos. Mingil määral tuleb nähtavasti seda infot dubleerida ka artiklis Sugukond (bioloogia), aga artiklites Triibus ja Sektsioon (bioloogia) saaks esiteks samadest asjadest rääkida põhjalikumalt ja teiseks lisada infot selle kohta, miks neid kasutatakse, kes, kuidas, millal ja mis asjaoludel need kasutusele võttis ja millised on kriteeriumid nende tasemete eristamiseks jne. Veel tahaks nende terminite vähemalt ladina- ja inglisekeelset vastet. Kui me seda praegu ei oska kirjutada, siis hiljem jeegi vast ikka oskab. Peale selle on infot lihtsam leida, kui iga mõiste on eraldi välja toodud. Andres 14:09, 20 Nov 2004 (UTC)

Mis lõppe puudutab, siis on selles osas ka bioloogidel endal segadust. Mina lähtusin "Eesti NSV Flooras" kasutatutest, mis pikka aega eestikeelses botaanikas mingil määral standardiks on olnud, kuid need ei lange kokku uuemas ingliskeelses kirjanduses (nt 'Judd et al. "Plant Systematics. A Phylogenetic Approach", 2002') kasutatuga... Samas puudub ka uuemas ingliskeelses kirjanduses ühtne seisukoht. --KS 12:51, 20 Nov 2004 (UTC)

Kui on erinevaid tarvitusi ja seisukohti, siis oleks väga hea, kui neid oleks kirjeldatud. Andres 14:09, 20 Nov 2004 (UTC)
Inglise vikis on antud niisugune süsteem:
  • Family: -aceae
  • Subfamily: -oideae
  • Tribe: -eae
  • Subtribe: -inae

Tahaks kirjutada artiklid alamsugukonna, triibuse ja sektsiooni kohta. Seda sasipundart annab alles lahti harutada! Andres 10:19, 21 Nov 2004 (UTC) Andres 10:16, 21 Nov 2004 (UTC)

Võib-olla -ini on triibusenime lõpp zooloogias? Andres 10:21, 21 Nov 2004 (UTC)

Leidsin inglise vikist niisuguse tabeli. Võib-olla see toob selgust?

Takson Taimed Vetikad Seened Loomad
Hõimkond/Phylum -phyta -phyta -mycota  
Alamhõimkond/Subphylum -phytina -phytina -mycotina  
Klass -opsida -phyceae -mycetes  
Alamklass -idae -phycidae -mycetidae  
Selts -ales -ales -ales  
Alamselts -ineae -ineae -ineae  
Ülemsugukond -acea -acea -acea -oidea
Sugukond -aceae -aceae -aceae -idae
Alamsugukond -oideae -oideae -oideae -inae
Tribe -eae -eae -eae -ini
Subtribe -inae -inae -inae -ina

Andres 10:34, 21 Nov 2004 (UTC)

Jah, see tabel on üldjoontes kehtiv, aga ainult üldjoontes. Paljud botaanikud ja zooloogid (rääkimata mikrobioloogidest) kasutavad nimesid ikkagi nii nagu nemad õigeks peavad. Nimelt polda praegu selle erinevates organismirühmades kasutatava erinevate lõppudega sugugi rahul, ja süsteemi püütakse ühtlustada. Artiklis nendest asjadest põhjalikumalt (ja ammendavalt) kirjutada on ehk vajalik küll, aga päris raske ja segane ülesanne. Igatahes üritan seda lähemal ajal ette võtta, kui keegi seda juba enne mind ei tee.--KS 12:01, 21 Nov 2004 (UTC)