Arutelu:Steno seadus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Selle artikli pealkiri ei ole sobiv. Steno seaduseks nimetatakse tavaliselt nn kristallograafia esimest seadust (tahkudevaheliste nurkade jäävuse seadust). Mõnikord nimetatakse Steno seaduseks ka seda seadust, millest siin juttu on, kuid siis tavaliselt täpsustatakse (inglise keeles Stenos Law of Superposition) Sageli räägitakse selles kontekstis ka kolmest Steno seadusest: esimese järgi on vanamad kihid allpool, teise järgi on kihid algselt horisontaalsed, kolmanda järgi laiuvad kihid algselt katkematult suurel alal. Andres 09:50, 3 Jan 2005 (UTC)

Saatsin selles küsimuses kirja TÜ paleontoloogia ja stratigraafia professor Tõnu Meidlale. Siim 15:20, 3 Jan 2005 (UTC)
Sain oma kirjale üsna pika vastuse. Toon ära mõned väljavõtted sellest:
Märksõna "Steno seadus" all võiks nimetada, et tegemist on N. Steno(nius)e poolt sõnastatud fundamentaalsete seaduspärasustega kristallograafia vallas (kristallograafia esimene seadus tahkudevaheliste nurkade jäävusest) ja stratigraafia vallas (superpositsiooniprintsiip, kihtide algse horisontaalsuse printsiip, kihtide algse pidevuse printsiip).
Samuti võiks - sõltuvalt Vikipeedia süvenemise ulatusest -- olla olemas märksõnad kristallograafiaseaduste ja stratigraafia põhiprintsiipide kohta, või ehk lisaks ka iga printsiibi kohta eraldi. See oleks ilmselt lihtsaim ja informatiivseim tee, mis välistaks segaduse ja hoiaks eemal "konflikti" erinevate valdkondade vahel.

Mehe nime itaaliapärane variant oli "Niccolò Stenone". Sünninimi oli eri andmetel Niels Stensen või Niels Steensen. Ladinapärase nime kõige tuntum variant on "Nicolaus Steno", mis minu meelest peakski olla artikli pealkiri (seda nimekuju eelistab ka ENE 1. väljaanne). Inglased kirjutavad "Nicholas Steno". Andres 16:34, 4 Jan 2005 (UTC)

Minugi poolest. See ei ole minu jaoks põhimõttelise tähtsusega küsimus. Peaasi, et artikli olemasolul oleks suunamised ka teiste nimekujude alt. Siim 16:37, 4 Jan 2005 (UTC)