Arutelu:Spiraalgalaktika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Teen ettepaneku liita see artikli alge teemaga galaktika ning spiraalgalaktika ja elliptiline galaktika panna viitama märksõnale galaktika. Meil ei ole kardetavasti lähemal ajal (kui üldse?) inimest, kes leiaks aega kõiki neid eraldi korralikult lahti kirjutada. Tonisee 24. jaanuar 2009, kell 22:35 (UTC)

Selle artikli kui kopipeisti võib kustutada, aga minu meelest on siiski otstarbekas ette näha eraldi artiklid. Artiklis Galaktika võib anda lühema ülevaate, kuid pikem jutt tuleks ette näha eraldi artiklitesse. Andres 24. jaanuar 2009, kell 22:46 (UTC)

Ära päris ära ka kustuta. Ma lisasin sinna eelnevaga võrreldes vähemalt samasuure osa. Ma olen päris veendunud, et Jaak Jaaniste ei pane seda ühe (kooliõpiku teksti)lõigu kopeerimist pahaks. ;-) Miks ma arvasin, et võiks liita artikliga galaktika, on see, et toogi artikkel on äärmiselt niru. Ettepanek on teha esmalt üldisem jutt enamvähem vastuvõetaval kujul valmis ning siis laskuda (astrofüüsikalistesse) detailidesse e. kirjutada elliptiliste, spiraalsete ja irregulaarsete galaktikate eritunnustest ning nende põhjustest ja tähendusest. Tonisee 24. jaanuar 2009, kell 22:57 (UTC)

Oleks tore küll, aga Vikipeedia paraku ei arene niimoodi, et kõigepealt olulisem ja seejärel vähemoluline. Me ei saa vähemolulistest mõistetest kirjutamist selle pärast ära keelata, et olulisemad artiklid on nirud. Siim 24. jaanuar 2009, kell 23:02 (UTC)
Aga küsi Jaak Jaanistelt järele.
See jutt võib ju siin vabalt oodata, kuni artikkel Galaktika järele jõuab. Andres 24. jaanuar 2009, kell 23:03 (UTC)
Ma ei pidanud seda silmas. Spiraalgalaktika on ka galaktika. Galaktika on üldnimetus elliptiliste, spiraalsetele, varbspiraalsete ning irregulaarsete galaktikate kohta. Nii kaua, kui meil ei ole igasse eriliigi artiklisse kirjutada lehekülge pädevat juttu, võib see veerand kuni pool lehekülge olla ka üldnimetuse juures. Sel juhul võiks viidata lihtsalt spiraalne jne. galaktika => galaktika. Jaak Jaanistelt võin küsida küll, aga alles hommikul.. kell ei ole helistamiseks sobiv :-) Tonisee 24. jaanuar 2009, kell 23:07 (UTC)
Aga Sa võid ju sama jutu, mis siin on, panna ka artiklisse Galaktika. Kui kedagi huvitab spetsiaalselt spiraalgalaktika, siis ta saab siit just selle, mis teda huvitab. Andres 24. jaanuar 2009, kell 23:10 (UTC)

Mhh.. aega on niigi vähe, mõtlesin, et katsuksin pigem ühte asja korralikult teha. Need eri tüüpide artiklid peaksid olema loogilises seoses artikliga galaktika... mis tähendab päris arvestatavalt lisatööd. Tonisee 24. jaanuar 2009, kell 23:13 (UTC)

Artiklid peaksid niikuinii olema kirjutatud nõnda, et lugemiseks otseselt ei eeldada põhiartikli lugemist. Seega ei pea kirjutama põhiartiklit ühe tervikuna kitsamateemalise artikliga. Ma soovitaksingi teha nii, et võtta kõigepealt käsile Galaktika ning jätta see artikkel siin esialgu rahule ja pöörduda selle juurde siis tagasi, kui osutub, et selleks jääb veel aega. Niikuinii ei pea seda kõike üksinda tegema. Tee lihtsalt nii palju, kui jõuad, küllap teised teevad edasi. Andres 24. jaanuar 2009, kell 23:22 (UTC)

Ok, eks ma nii teengi. Lihtsalt karm tõsiasi on see, et neid tõesti häid (astronoomiateemal) kirjutajaid on Eestis vaid kahe käe sõrmedel kokku lugeda ning nemad üldiselt Vikipeediasse ei kirjuta. Astronoomina ja tudengite-kooliõpilaste koolitajana arvan, et suvalistest kohtadest seosetult kokku lapitud tekstid teevad väga palju rohkem halba kui üldse mitte kirjutatud artiklid. See oli vihje selle kohta, milline on (või oli) Vikipeedia keskmine astronoomiaalaste teemade tase. Aga võibolla olen ma liiga pessimistlik :-D Tonisee 24. jaanuar 2009, kell 23:31 (UTC)

Vikipeedial on üldse see häda, et ebaintelligentsed ja kirjaoskamatud (ning pahatihti asjatundmatud) kirjutajad produtseerivad palju materjali, mida ei jõuta toimetada. Teiselt poolt aga, Vikipeedial on ka võime tasapisi paremaks minna. Võib ju ka nii, et alguses kirjutavad ja toimetavad asjatundmatud, kuid muidu võimekad inimesed, ja hiljem vaatavad asjatundjad üle ning teevad vajalikke parandusi, ilma et nad peaksid ise algusest peale kirjutama. Meil on üks astronoomiaalane artikkel, nimelt Merkuur, ka heaks artikliks valitud. Võiksid vaadata, kas seal oleks tarvis midagi kohendada. Artikkel Suur Pauk on juba ühe asjatundja poolt üle vaadatud, aga võiksid ka seda vaadata. Ka Maa kuju on astronoomiaga seotud. Andres 24. jaanuar 2009, kell 23:42 (UTC)