Arutelu:Segavereline

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See pole põllumajanduse mõiste. See on üldisem mõiste ning hõlmab ka inimesi. Valju 14. august 2007, kell 19:52 (UTC)


Mustanahaline on see, kelle nahk on must, st pesemata. Rassi ja selle esindajat tähistatakse eesti keeles ikka sõnaga neeger. Valju 14. august 2007, kell 20:29 (UTC)

Ärge tehke ennast rumalamaks kui te olete. Kui kutsele on märgitud "must ülikond", kas te siis ilmute peole pesemata rõivastes? Kui mustanahalised eelistavad, et neid neegriteks ei nimetataks, milleks lapsikut jonni ajada? Me ju ei ütle enam inuittide kohta eskimod ega saamide kohta laplased. 88.196.103.12 14. august 2007, kell 20:41 (UTC)

ÕS-i järgi on "rassi" märkivaks sõnaks eesti keeles "neeger". "Mustanahaliste" tähenduseks on "tumedanahalised".
"Inuitid" öeldakse ainult "lääne-eskimote" kohta. ÕS-i järgi on kogu rahva nimi "eskimod". Laplased on ÕS-i järgi Lapimaa elanikud, sealhulgas soomlased.
Siin on ÕS natuke ajast maas. Lapimaa elanikud on lapimaalased, laplased tähendab ikka saame, aga tänapäeval peavad paljud saamid seda halvustavaks. Ja paljud inuitid (Gröönimaa, Alaska, Kanada põhjaosa põliselanikud) peavad eskimod enda kohta solvavaks nimetuseks. Minu arvates tuleks kõik nimetused ja nendega seonduvad probleemid vastavates põhiartiklites ära nimetada aga mujal võiks kasutada saam, inuit, must(anahaline), mitte laplane, eskimo, neeger. 88.196.103.12 14. august 2007, kell 20:57 (UTC)
Eskimote ja saamide koha pealt olen põhimõtteliselt nõus. Ainult et "eskimod" on nähtavasti asendamatu ühisnimetus inuittide ja jupikite kohta. Soome keeles tehakse vahet sõnadel "lappalaiset" ja "lappilaiset" ('Lapimaa elanikud'). Aga ÕS määrab eesti kirjakeele normi, ja seal nimetatakse Lapimaa elanikke laplasteks, mitte lapimaalasteks.
Mis puutub "neegrisse", siis sõimusõna on ju nigger, mitte "neeger". Kui tahaksime mustanahaliste soove sõna-sõnalt järgida, siis peaksime neid nimetama "mustadeks". Aga eesti keeles on pigem "mustad" halvustav sõna, mitte "neegrid". ÕS-is on otsesõnu öeldud, et see ei ole halvustav.Andres 14. august 2007, kell 21:19 (UTC)
Sõnal "must" on eesti keeles mitu tähendust.
Niipalju kui mina tean, ei ole mustanahalistel spetsiaalseid soove selle kohta, kuidas neid eesti keeles nimetama peaks. Andres 14. august 2007, kell 20:49 (UTC)


Võib öelda "neeger" küll, aga "mustanahaline" tähendab minu meelest ainult seda. Pesemata inimesi pole küll eesti keeles mustanahalisteks nimetatud, vaid lihtsalt mustadeks.
Ja inimrasse ei pidadagi olema. Segaverelisteks võidakse nimetada ka eri rahvustesse kuuluvate vanemate järglasi. Andres 14. august 2007, kell 20:39 (UTC)

Mulatiks nimetatakse minu meelest europiidi ja negriidi, mitte valge- ja mustanahalise järglast. Andres 2. veebruar 2010, kell 21:50 (UTC)