Arutelu:Seanina

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sõna "seanina" tähendused...

Seanina on mitmetähenduslik sõna, homonüüme siin ei ole: tal on otsene tähendus 'seakärss' ning sellest ülekantud tähendused 'vannasader' ja 'kiilukujuline lahingukord'. (http://www.eki.ee/books/ekkr/l37.html).
http://www.miksike.ee/lisa/5klass/5eestim/10pollundusjakarjandus.htm -- Jaan513 19:01, 3 Sep 2004 (UTC)

Nojah, aga me peame ikkagi kas tegema täpsustuslehekülje või tegema täpsustuse näiteks selle artikli algusesse. Andres 13:20, 4 Sep 2004 (UTC)


"Seanina tulepaak" peaks olema eraldi artikkel, kui juba on tulepaakide loend. Andres 05:48, 29 juuni 2005 (UTC)

Seanina - kiilukujuline lahingukord[muuda lähteteksti]

____________

Võiks lisada ajaloolis-sõjalise terminina vikipeediasse. Kiitke heaks või laitke maha, keeleliselt tuleks kindlasti toimetada :)

Seanina kasutati muinasajal lahinguformatsioonide: lahinguparve ja liini murdmiseks ja/või purustamiseks.

Kuidas muinasaegset seanina moodustada ja kasutada.


Esimene mees.

Niisiis: esimene mees valitakse suur tugev, raske ja väga hästi ja reaalselt soomustatud. Hea turvis ja jaks peab ka järgmise kahel rea sõdalastel olema.

Rivistuse kord.

Esimeses reas on üks, teises kaks, kolmandas kolm, neljandas neli jne. Parempoolsed hoiavad kilpe paremas käes, vasakpoolsed vasemas, keskelolijad pea kohal või enda ees. Kilbid on üksteisest üle võimaluse korral niimoodi, et eespool olev katab tagaolevat kilpi osaliselt.

Rivis hoidmine, liikumine

Esimene hoiab kilpi täie jõuga otse ees, toetab ka teise käega, relv on puusal valmis, või ripub käe otsas. Ta seismise/jooksmise asend on taha kallutatud, niiet jookseb nö: jalad ees ja kui tagumised teda ei toetaks vastu selga, siis ta kukuks. Vastase liinini jõudes lükatakse ta (ja tema tagaolijad) sirgeks ja ettepoole kergelt, nii saavutatakse lisalöök ja tihedam ühtne mass. Esimese hooleks jääb ka suuna valik (saab kergelt muuta suunda, et vastase liinipealikku eksitada)

Ka kaks tagumist võivad olla kergelt tahapoole kaldus, toetatuna (palju kergemalt kui esimest) kolme taganolija poolt. Tagumistes ridades olijad toetavad enda ees olijat kergelt kilbi või käega Nii saavutatakse tihe ühtne löögimass, mis on kordades suurem kui tugevaimgi liin hoida suudab. Teises reas olijad peavad proovima hoida oma kilpe sellise nurga all, et kilbi eesmine külg jääb esimese mehe kilbi varju.


Taktika

Kui on piisavalt mehi, siis seanina kaitseb ümberhaaramise eest vasakult ja paremalt grupp, ja taga võiks ka midagi olla. Kui on aga situatsioon:

30 mehe vastu sinu 15 ja põgeneda ei anna, siis ainuke võimalus on rünnak seaninana. Katsed tiivalt rivi ümber haarata on läbikukkumisele määratud, sest rivi jõuab (eeldusel, et on sarnase väljaõppega), pöörduda.

Seanina peab sööstma vähemalt 2/3 ulatuses vastase liini taha. Siis seanina pöördub (avaneb õie moodi): vasakul olijad pöörduvad vasakule ja haaravad ümber ning paremalolijad langevad paremal tiival neile seljaga olijatele kallale. Kui läbimurre on hästi tehtud, ja vastane ei suutnud murdepunkti ette aimata, tekib reaalne võimalus võita.

Seanina võib kasutada ka ringkaitsesse asunute vastu. Häda neile, kui nad on liig tihedalt koos...

Seanina vastane taktika.

Seanina vastu aitab vaid tark ja tähelepanelik liinipealik, distsipliin ning õigeaegne liini taha vasakule ja paremale lahtitõmbamine, kilbid odad lükatakse sissepoole ette ja läbimurdnute vastu astub mõlemalt poolt kaks rivi.

Katsed maha kükitada, lootuses et ründajad upakile kukuksid, on ekslik jalõpeb mahakükitanutel halvasti, Kui ka keegi üksikutest ründajatest peaks kukkuma, siis ikkagi seanina tagumine osa teeb tööd. Katsed liin ette laiali tõmmata, seda ei jõua, ning vaesed liinisolijad, kes satuvad seanina rünnaku alla ettepoole joostes...

--Hallsilm 2. november 2006, kell 15:45 (UTC)

Panin üles leheküljele Seanina (sõjandus). Andres 2. november 2006, kell 16:05 (UTC)

Välislink (Seanina kalurid püüdsid 3 meetri pikkuse tuura) välja jäetud, sest ei näita (enam) seda, mida peaks. --Jaan513 21. jaanuar 2009, kell 22:18 (UTC)


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 7. juuli 2013, kell 03:08 (EEST)[vasta]


Katkine link 2[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 7. juuli 2013, kell 03:09 (EEST)[vasta]