Arutelu:Seadus (täpsustus)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Judaismis nimetatakse Seaduseks seda, mida kristluses nimetatakse (või nimetati) käsuõpetuseks. Andres 15:10, 1 May 2005 (UTC)

Keelelingid ei ole õiged. Andres 16:18, 1 May 2005 (UTC)

Ei ole jah. Need olid siin enne juba olemas. Muide, ega ma ei teagi, kuidas neid teiste keelte linke teha... :( --Lulu 16:30, 1 May 2005 (UTC)

Tuleb lihtsalt vaadata, millised artiklid teistes vikides on. Vaata selle keele alt, mida tunned, ning sealt saad ka lingid teistele keeltele. Praegusel juhul ongi nii tehtud, aga see ei ole õigesti välja tulnud. Andres 16:33, 1 May 2005 (UTC)

Juba vaatasin: kogu see lingikogu on yks-yheselt kopeeritud inglise Wiki artiklist "Law" (seepärast seal inglise keelt ei olegi, muideks). --Lulu 16:34, 1 May 2005 (UTC)


Sellest peaks saama täpsustuslehekülg. Sellejs tuleb lisada lingid artiklitele, kus käsitletakse seadust eri tähendustes. Arvan, et see teokraatia värk on üldse liigne. Selleasemel tuleks teha artiklid Seadus (juura) (vms) ja Seadus (judaism). Andres 16:42, 1 May 2005 (UTC)


Ei tea... kas on vajadust täpsustuslehekylje järele... tegelt on ju vaid kaks (ysna arusaadavalt lähedast) tähendust: loodusseadus ja juriidiline seadus. Teokraatia mõttes seadus on tegelikult ju juriidilise seaduse alla käiv osa, muud midagi. Ats tõstis ta eraldi lõiguks, noh, las ta siis olla. Ja ega see ainult judaismi ei puuduta. Islami seadused on äärmiselt teokraatilised. Jne. --Lulu 08:35, 2 May 2005 (UTC)

Olen nõus, et teokraatia puhul tähendab seadus sama mis juriidiline seadus, mistõttu eraldi mõistet ei ole. Peab aga üle vaatama, mis on öeldud juriidilise seaduse kohta, sest võib-olla teokraatia puhul ei pruugi olla seadusloomet tavalises mõttes (kui tegu on Jumala või jumalate poolt antud seadustega). Aga mis puudutab judaismi, siis seal on eraldi mõiste "Seadus". Varasemates Piibli-tõlgetes on see tõlgitud "käsuõpetus". See Seadus ei ole olemuslikult seotud riigivõimuga ega ole juriidiline. Islami seadused (šariaat) on midagi muud, need on just nimelt juriidilised seadused. Andres 08:58, 2 May 2005 (UTC)

Muide, "Jumala seadus" või "Jumala tahe" võib olla vabalt juriidiline termin ka väljaspool judaismi või islamit, siinsamas Euroopas. Kunagi lugesin-kirjutasin standardset lepingut yhe suure Inglise firmaga. Lisaks põhjalikule force majouride loetelule (sõda, mäss, revolutsioon, maavärin, yleujutus jne jne) oli lõpus ja viimasena endastmõistetavalt veel: or act of God... --Lulu 08:42, 2 May 2005 (UTC)

Act of god ei ole ju seadus, vaid Jumala otsene sekkumine. Andres 08:58, 2 May 2005 (UTC)

Tegin selle lehekülje täpsustusleheküljeks. Seadus tavamõistes on oleks leheküljel Seadus (riigiõigus). Teine võimalus oleks reserveerida pealkiri "Seadus" esimesele (riigiõiguslikule) tähendusele. Andres 25. august 2005, kell 04.58 (UTC)

Teen ettepaneku reserveerida see lehekülg seadusele riigiõiguslikus mõttes. Andres 19. oktoober 2005, kell 11.27 (UTC)

Kordan seda ettepanekut. Andres 21. oktoober 2007, kell 10:46 (UTC)

Olen nõus, et see lehekülg ei peaks olema täpsustuslehekülg. Aga ma pole nõus, et seadus on riigiõiguse mõiste, vaid see on õigusteaduse mõiste. Artikkel Seadus (riigiõigus) on pehmelt õeldes väga halb artikkel ja ma tegin selle asemel seadus (õigusteadus) artikli --Oktav 14. detsember 2008, kell 21:43 (UTC)