Arutelu:Rootor (elektrotehnika)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ka staator võib olla elekrimasina pöörlev osa. Selline selgitus ei ole sobiv. Akra217.159.152.154 12. mai 2007, kell 17:15 (UTC)

Staator on elektrimasina seisev osa.--Animagi 12. mai 2007, kell 17:42 (UTC)

Süvene natuke asjase. Uuri tõsteseadmete mootoreid. Näiteks telfri mootor, kus pöörleb staator ja rootor seisab paigal. Neid, kus pöörleb staator on veelgi ja mitte ainult tõsteseadmetel. Akra 12. mai 2007, kell 19:23 (UTC)

Tundub, et artikkel vajab spetsialisti abi, sestb minu teada kasutatakse telfritel kõige tavalisemaid asünkroonmootoreid, koos reduktoriga. Kiiruse muutmiseks kasutatakse sagedusmuundurit. Panen siia ka Inglise Viki rootori artikli: "The rotor is the non-stationary part of a rotary electric motor or alternator, which rotates because the wires and magnetic field of the motor are arranged so that a torque is developed about the rotor's axis. In some designs, the rotor can act serve as the motor's armature, across which the input voltage is supplied. The stationary part of an electric motor is the stator."
Tõlge oleks siis selline: Rootor on mitteseisev osa pöörlevast elektrimootorist või generaatorist. Rootor pöörleb kuna magnetväli mähistes muutub. Mõningatel juhtudel on rootor mootori armatuuri osa. Elektrimootori seisev osa on staator.--Animagi 12. mai 2007, kell 22:19 (UTC)
Hakkasin praegu mõtlema, et on täiesti võimalik, et toodetakse elektrimootoreid, kus pöörleb välimine osa. Telfrite puhul oleks see siis trumliks kuhu peale käib tõste tross. Kuid minu meelest ka sellisel juhul nimetatakse pöörlevat osa rootoriks ja sisemist seisvat osa staatoriks. Samas ma võin muidugi eksida. Kui sa minuga ei nõustu siis pane vaidlustamise mall.--Animagi 12. mai 2007, kell 22:27 (UTC)
Ei ole igasuguste siltide kleepimise fän. Kuid selles suhtes on sul õigus, et staator ei tähenda ainult mootori korpust staator võib olla ka elektrimasina rootor.Akra 13. mai 2007, kell 06:10 (UTC)
Tegelikult staatorit ja rootorit eristatakse selle poolest, et rootor pöörleb, kuid staator seisab paigal. Muidugi mõista võib olla ka selliseid mootoreid, kus välimine osa pöörleb, kuid minu arusaama järgi ka sellisel juhul nimetatakse pöörlevat osa rootoriks ja sisemist seisvat staatoriks.--Animagi 13. mai 2007, kell 06:32 (UTC)

Rootorile tuleb teha täpsustuslehekülg. Neid asju on palju milles sõna rootor kasutatakse.Akra 13. mai 2007, kell 06:10 (UTC)

Täpsustuslehte on kindlasti vaja.--Animagi 13. mai 2007, kell 06:32 (UTC)