Arutelu:Reisilaev

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas kruiisilaevad erinevad reisilaevadest selle poolest, et nad transpordivad reisijaid mingist kohast sellessesamasse kohta? Andres 14. juuni 2008, kell 07:43 (UTC)

Kruisilaevad on mõeldud reisideks, mis hõlmavad vähemalt kolme-nelja sadamat, kusjuures alg- ja lõppsadam ei pruugi sama olla. Läänemerel, aga vist ka üldse Euroopas on tavalisimad nädalased kruisid, kui iga päev peatutakse eri sadamas. Aga on ka ookeani ületamisega kolmenädalasi kruise.
Seepärast on sisult vale nimetada kruisideks liinilaevadel tehtavaid edasi-tagasi reise, nagu näiteks sama laevaga tagasipöördumisel Stockholmist. See on rohkem turundusargument või kui tegu tervikliku programmiga, siis võiks sellist reisi nimetada minikruisiks.
Kruisilaevaga ei veeta lasti, kuid mõnevõrra erandlik on piki Norra rannikut kulgev liin Hurtigruten. Sellel liinil sõidavad parvlaevad, mis toimetavad Norra fjordidesse kaupu ja reisijaid, kuid samal ajal müüakse sellele liinile eri pikkusega (kolmest-neljast päevast nädala-kaheni) kruise. Muil juhtumeil on Vikipeedias leiduv artikkel kruiisiparvlaev nonsenss, millele olen juba varem tähelepanu juhtinud. SSGreporter 11. september 2010, kell 01:32 (EEST)
Artikli pealkiri on Reisiparvlaev. Kui seda sõna kasutatakse, võib minu meelest teda ikka mainida. Tekstis võib selgitada sõna sisulisi puudusi. Andres 11. september 2010, kell 09:50 (EEST)[vasta]
Reisiparvlaev on tautoloogia, sest parvlaeva definitsioon on: reisilaev, mis võtab peale ka reisijate autod ..., seega reisiparvlaev oleks reisi-reisilaev. Ma ei ole sõna reisiparvlaev näinud mujal kui siin Vikipeedias ja olen seda mitmesugustes linkides jõudumööda asendanud parvlaevaga. Artikkel Reisiparvlaev on seni alles, kuigi see tuleks liita artiklisse Parvlaev. Seal viidatud inglise viki artikkel cruiseferry ei ole asjakohane, sest lähtub samuti edasi-tagasi reisist samal laeval, nagu märkisin eespool.
Arutelu algusse tagasi tulles täpsustaksin, et Eesti Kaubandusliku meresõidu seadus defineerib kruisi nii: Merematkeleping on mere-reisijaveoleping, mille kohaselt merematke organiseerija kohustub korraldama kindla programmiga kollektiivse huvireisi laeval (merematke) ja osutama reisijaile asjakohaseid teenuseid. SSGreporter 12. september 2010, kell 01:28 (EEST)
Tee siis korda. Andres 12. september 2010, kell 01:38 (EEST)[vasta]
Teen, aga mitte täna. SSGreporter 12. september 2010, kell 01:40 (EEST)