Arutelu:Reinkarnatsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

(Piltlikult: inimese eluenergia on kui küünal ja elu kui leek, inimene elab niimitu elu kui leek on küünla lõpuni põletanud.) - Tõstsin välja. Minu meelest on see jura, aga ehk keegi tahab. --Oop 23:52, 12 Feb 2005 (UTC)


Aga kuidas on lood ümbersünniga näiteks hinduismis? Kas see ei kuulu selle artikli alla? Kas ümbersünd on sama mis reinkarnatsioon? Andres 20:05, 19 Mar 2005 (UTC)

Reinkarnatsioon tähistab budismist ja hinduismist rääkides põhimõtteliselt sama (ma ei otsind seda artiklit ennem, lihtsalt surfasin teiste kasutajate ajalugudes ja vaatasin tekste & ümbersündi oli dalai-laama täiendamiseks vaja). Samas, kristluses ei öelda üldiselt "ümbersünd" eesti keeles, vaid "taassünd" (reincarnation). Kristlik taassünni kontseptsioon on põhimõtteliselt erinev budistlikust -- budism käsitleb seda tüütu jamana, millest tasub vabaneda; kristlus võtab seda mingi vinge imena, mida kristus teha plaanib.--Tvali 20:21, 19 Mar 2005 (UTC)

Hinduistlik ja budistlik reinkarnatsioonikontseptsioon on sarnased, kuigi neil on ka põhimõttelisi erinevusi. Arvan, et nendest peaks (vähemalt esialgu) rääkima ühes ja samas artiklis. Peale selle kuuluksid siia ka reinkarnatsioonikontseptsioonid paljudes teistes religioonides. (Praegu on selles artiklis juttu ainult budistlikust kontseptsioonist). Artikli pealkiri peaks minu arvates olema pigem "Reinkarnatsioon", sest see on ühemõttelisem. "Ümbersünd" võib olla ka isiku pöördeline muutumine ühe ja sama elu raames. Selles tähenduses kasutatakse sõna ka kristluses.
Minu meelest räägitakse "Kristuse taastulekust", mitte "taassünnist". Andres 08:34, 20 Mar 2005 (UTC)

Arvan, et reinkarnatsioon võiks olla täpsustuslehekülg, kust saaks valida taassünni ja ümbersünni vahet. Põhimõtteliselt kristus on reinkarnatsioonikontseptsiooni järgi bodhisatva.--Tvali 20:24, 19 Mar 2005 (UTC)


See, kelleks ta sünnib, sõltub karmast ehk harjumustest.

Võib-olla budismis samastatakse karmat harjumustega (ma ei tea, kui levinud selline kontseptsioon on), kuid karma mõiste üldse ei tähenda harjumusi.

Uuesti sünnitakse liiki, mille arenguaste vastab ümbersündija arenguastmele harjumuste ja nende puudumise (teadlikkuse) poolest.

Vähemalt osa Tiibeti budiste väidab, et inimesel ei ole võimalik ümber sündida teise liiki, sest see oleks liiga suur pidevuse katkestamine. Loomanimesid kasutatakse lihtsalt metafooridena: näiteks hunt tähendab hundisarnast inimest.

Mida ei tehta teadlikult, tehakse harjumuse (vt. refleks) tõttu.

Mulle tundub, et harjumuse mõiste on refleksi mõistest erinev ning viidata tuleks ikkagi harjumusele, mitte refleksile. Andres 08:41, 20 Mar 2005 (UTC)

Ka tiibeti budism üldiselt ei väida sellist asja. Sa võid sinna liigile ka perekonna lisada. Karma mõiste põhimõtteliselt tähendab harjumusi ja seda sõna ei kasutata karma tähenduses, see on lihtsalt kergesti arusaadav sõna sinna positsioonile.--Tvali 10:17, 20 Mar 2005 (UTC)


Minu meelest on ümbersünd sama mis reinkarnatsioon. Andres 17:46, 13 mai 2005 (UTC)

On jah Ats 17:56, 13 mai 2005 (UTC)

Leian, et "reinkarnatsioon" on tuntum sõna kui "ümbersünd", seetõttu pooldan pealkirja "reinkarnatsioon". Andres 18:10, 13 mai 2005 (UTC)

Kust selline möte pärit on? ",,,,,,,,,,,,Tiibeti budismis usutakse, et kui laama (dalai-laama, pantšen-laama vm) sureb, siis sünnib ta 45 päeva pärast uuesti.,,,,,,,,,,,"

--VanemTao 20. november 2006, kell 21:12 (UTC)

Lulu kirjutas, kust võttis, ei tea. Andres 20. november 2006, kell 21:41 (UTC)
See ei ole minu kirjutatud. --Lulu 21. november 2006, kell 07:22 (UTC)
Ajalugu näitab seda: [1] Andres 21. november 2006, kell 08:38 (UTC)
Ja ongi... poolteist aastat tagasi. Aga kust see pärineb, ei ole kyll meeles. --Lulu 21. november 2006, kell 15:03 (UTC)

Klassikaliselt väidetakse et ymbersynd ei saa yldse enne toimuma hakata kui ei ole möödunud surma momendist 49 +7 päeva. Alles siis tasub yldse möelda sellele et keegi vöib alles hakata millalgi ymber kehastuma.

Tiibetlased ei seosta seda hingega seoses (ymbersyndi) vaid kui täiesti uut kehastumis-protsessi , kus kodanik uues elus ei tea ega tunne ennast ei mäleta midagi , ei tunne kedagi jne,,,,Too uus olend saab taas uue keha. Samuti ei anna tema nägu vörrelda vanade passipiltidega ja eelmisest elust pärit haridus-alased dokustaadid ei maksa , Tal pole prakttiliselt mingit seost enda eelmise elu teadvusega ega mälestustega.

See läänelik , spiritistlik ymbersynni jutt on nii imal söna ja viltune möiste , sest selgitab kokku protsessi olemust valesti budismi seisukohast lähtudes. Kas siia juurde on mötet panna seda tiibeti budismi osa? Lihtsalt kysin?--VanemTao 20. november 2006, kell 21:57 (UTC)

Ma ei saa hästi aru, mida Sa küsid. Kas Sa pead lõiku, kus räägitakse dalai-laamade ümbersünnist, ülearuseks? Arvan, et ta pole ülearune, aga kui seal on midagi valesti, siis tuleb parandada. Andres 20. november 2006, kell 22:19 (UTC)

Tegin uue sisu. --Lulu (arutelu) 16. jaanuar 2020, kell 12:53 (EET)[vasta]