Arutelu:Qom

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ajatolla nime kirjutust ja vastava artikli pealkirja tuleb täpsustada. Andres 2. september 2006, kell 09:49 (UTC)


Millel põhineb hääldus 'komm' ? "Maailma kohanimed" annab 'kom'. - Urmas 2. september 2006, kell 10:51 (UTC)

Eesti keeles ei saa öelda "kom". Kui o on lühike, siis m on pikk. Ja näiteks omastav on ju [k'ommi], mitte [k'omi]. Andres 2. september 2006, kell 11:10 (UTC)
Seda ei tulegi ju öelda eesti keeles. Kuidas ütled eesti keeles Mtshetha? On eesti keeles võimalik alustada sõna mtsh-ga ? - Urmas 2. september 2006, kell 12:06 (UTC)
Minu arusaamise järgi tuleb häälduses märkida, kuidas neid nimesid hääldatakse eestikeelses jutus. "Mtshetha" on minu meelest küll võimalik välja hääldada, kuigi muidugi teistmoodi, kui grusiin seda hääldaks. Andres 2. september 2006, kell 12:26 (UTC)
Eestikeelse jutu koha pealt pole ma kindel, kas seda kuigivõrd usaldada saab. Kui "mina või?" saab kõlada "mina-vää?", siis peaks olema võimalik ka kaldumine vastassuunas ehk n.ö "ennast kokku võttev" variant häälduseks. Häälduse märkimisel peaks siiski kuskil kirja pandust lähtuda saama - EE-st, mingitest hääldustabelitest vms-st. - Urmas 2. september 2006, kell 12:38 (UTC)
Kui hääldatakse "komm", siis on m kindlasti õigemini jäljendatud kui q. Hääldamise lohakus või korrektsus ei puutu siin minu meelest üldse asjasse, sest kas eestikeelseid sõnu võib hääldada nii lohakalt kui ka korrektselt (st eesti ortoeepia normidele vastavalt).
Minu meelest on allikaid siis tarvis, kui on sisuline lahkarvamus, kuidas hääldada tuleb. Meil on ju küsimus ainult ülesmärkimises. Me ei saa siin lihtsalt juhinduda alikatest, sest eri allikatel on erinevad häälduse märkimise põhimõtted. Ei jää muud üle, kui püüda need põhimõtted sõnastada.
Mina panen ette kaks põhimõtet: märkida hääldus üles eesti kirjaviisi vahenditega; mitte märkida rõhku ühesilbilistes sõnades. Andres 2. september 2006, kell 13:01 (UTC)
Põhimõtetega nõus. Allikad võiks olla siiski kirjas - milliseid kasutada (EE, "Maailma kohanimed", hääldustabelid ÕS-is ja mujal). Selle konkreetse häälduse panin "Maailma kohanimedes" toodud kujul (EE-s vastavat märksõnaartiklit, kust hääldust vaadata, pole). Kui "Maailma kohanimed" esitab vale häälduse, kust ma leian siis õige? - Urmas 2. september 2006, kell 15:09 (UTC)
Noh, ma ei ütle, et "Maailma kohanimedes" on vale hääldus. Ma lihtsalt leian, et seesama hääldus tuleks teistmoodi kirja panna, et oleks arusaadavam. Andres 2. september 2006, kell 15:14 (UTC)