Arutelu:Pommern

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ahvenamaa purjelaevastike õitseaega meenutab Läänesadamas ankrus seisev laev, mida peetakse üheks Ahvenamaa sümboliks. Laeval on võimalik vaadata ajaloolisi filmikaadreid, sekka meenutusi endistelt laevatöötajatelt. Esialgselt ristiti laev Mnemeks, mis oli lühend jumalatar Mnemosynesest.

Neljamastiline purjelaev, mis ehitati 1903. aastal Šotimaal kaubalaevaks ja millega veeti vilja Austraaliast Euroopase sh ka Skandinaaviasse. Korraga mahtus laevale 49 000 viljakotti. Reisi kestvus oli tavaliselt 8 kuud. Ahvenamaale jõudis laev 1923 aastal kui selle ostis Kreeka riigilt kapten Gustav Erikson.

Eriksoni purjelaevastik oli 1930ndatel aastatel maailma suurim, talle kuulus 50 purjelaeva. Viimase merereisi purjede all tegi Pommern 1939. aastal. Alates II Maailmasõjast on ta seisnud Mariehamni sadamas praeguses kohas. Gustav Erikson suri 1947 aastal, peale seda kinkisid 1952 aastal pärijad laeva linnale, viimane restaureeris selle.

Nagu teada, POMMERN oli väga modernne laev. Oma Saksa aastate jooksul sõitis Euroopa ja Lõuna Aafrika vahel, tuues sealt salpeetrit. Reis tshilist võttis umbes 85 päeva, seega keskmiseks kiiruseks oli 5,5 sõlme. Gustaf Eriksoni ajal tegeles POMMERN vilja veoga, vedades seda Austraaliast (Spencer Gulf) Inglismaale või Iirimaale. Austraaliasse sõidul oli peamiseks kaubaks puit, mida võeti Soomest või Lõuna Aafrikast.

Terasest pargas on 95 meetrit pikk ja 13 meetrit lai, mastid on 50 meetrit kõrged. Tegemist on ainukese purjelaevaga, mis on turistidele vaatamiseks välja panduid oma esialgsel kujul.

Üldse on Soomes säilinud kaks ookeanipurjelaeva, lisaks Pommernile veel Sigyn Turu linnas. Kapten Erikssoni kodu väravat Norra Esplanadgatanil peetakse maakonna üheks kaunimaks. Väravat kaunistab kaks rauast sepistatud neljamastilist pargast.

malli Laevad kasutamine[muuda lähteteksti]

Katsetame siis nüüd siin ja malli Laevad, kuna mall Laev osutus kasutuskõlbmatuks. Kui ka mall Laevad on kõlbmatu, siis peaks vist kaaluma uue malli "Purjelaevad" loomist. suwa 28. august 2008, kell 04:55 (UTC)

Jah. Katseta seda malli Anttixi loodud artiklites. Andres 28. august 2008, kell 07:04 (UTC)


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 22:37 (EEST)[vasta]