Arutelu:Plantae

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Artiklis Taimed on ladinakeelseks nimeks toodud Plantae. Andres 18:48, 29 Jan 2005 (UTC)

See artikkel peab olema suunamisleheks artiklile Taimed. Ma ei näe tal praegusel kujul mingit mõtet. Kui on võimalik kirjutada eesti keeles, siis tuleb seda ka teha. "Plantae" kindlasti ei ole eestikeelne ning eestikeelne vaste on täiesti olemas. Ma tean, et mõned teadlased üritavad meelega kasutada võimalikult palju võõrsõnu, et näidata kui targad nad on, aga see hoiak tuleks vähemalt Vikipeedias alla suruda. Teises asjas, mis puudutab viitamist ei ole mul nii kindlat seisukohta. Me üldjuhul ei osunda ega viita kellelegi, sest Vikipeedia ei ole teadusartiklite kogu. On olemas alajaotused "Kirjandus" ja "Välislingid". Esimese alla võiks panna trükiväljaanded mida võib soovitada täiendavaks tutvumiseks. Teise alla, aga antud artikli seisukohast huvipakkuvad netiviited. Kasutatud kirjandust me üldjuhul ka ei märgi. Muidugi on kõik reeglid muudetavad, kuid siiani oleme neid järginud. Siim 19:01, 29 Jan 2005 (UTC)
Minu meelest ei ole kirjandusviidete äratoomine iseenesest halb. Inglise vikis soovitatakse seda, kuid see juurdub visalt. Iseasi on, millal see on õigustatud.
Vastava alajaotuse pealkiri peaks minu meelest olema "Kirjandusviited". "Osundama" tähendab 'tsiteerima', aga tsitaate alati pole (ka selles artiklis mitte).


Andres 19:06, 29 Jan 2005 (UTC)

Olgu, ka mul pole viitamise vastu midagi. Lähtusin sellest, et siiamaani pele me seda teinud. Kohustuslikuks seda muidugi teha ei saa. "Kirjandusviited" sobiks alapealkirjaks küll. Siim 19:12, 29 Jan 2005 (UTC)

Siin on nad minu meelest õigustatud. Muidugi oleks hea, kui neid artikleid põhjalikumalt refereeritaks.
Artiklis Taimed käsitletud riigi Plantae ja siinse mõiste vahekord jääb esialgu arusaamatuks. Kas sealne Plantae tähendab rohelisi taimi? Igal juhul oleks minu meelest küll otstarbekas kõike seda käsitleda artiklis Taimed, sest taimed ja Plantae on ju ikkagi üks ja seesama, ükskõik kui laialt või kitsalt neid käsitatakse. Andres 19:23, 29 Jan 2005 (UTC)

Erinevate autorite jaoks on taimeriik (Plantae) pisut erineva koostisega. Peame kokku leppima millise variandi kasutusele võtame. Kunagi arvati taimede hulka kõik, kes ei olnud loomad. Taimede artiklist võib lugeda, et järgitakse fülogeneetilist süsteemi. Aga ikkagi on mitu võimalust. Kas taimede hulka arvata:

1)ainult maismaataimed (teaduslik nimi Embryophyta)

või ka lähedased vetikate rühmad:

2) kas ainult rohevetikad ja mändvetikad (teaduslik nimi Viridiplantae, tõlkes rohelised taimed, inglise keeles green plants: http://tolweb.org/tree?group=Green_plants&contgroup=Eukaryotes)

või

3) ka veel pisut kaugemad vetikate rühmad liitvetikad ja punavetikad (sellise taimeriigiga tuli välja Cavalier-Smith 1981. aastal).

Kõikide nende kolme variandi puhul on vist kasutatud ka teadusliku nime Plantae.

Kuna süsteem võks nagu olla fülogeneetiline (põhineb organismide sugulussidemel), siis ei saa teisi vetikaid taimeriiki arvata. Näiteks pruunvetikad kuuluvad stramenopiilide (Chromalveolata) hulka. Stramenopiilide kohta on muide artikkel Eesti Entsüklopeedias.

Vikipeedi võlu ongi see, et see ei ole staatiline entsüklopeedia, ja seetõttu oleks põhimõtteliselt siin väga hea kajastada selliseid teemasid, kus kõik ei ole veel kaljukindel.

Ma jätan teie otsustada, milline taimeriik võiks siin vikipeedias olla. --Mprous 21:41, 30 Jan 2005 (UTC)

Mul on niisugune ettepanek. Artiklis "Taimed" jutustada see erinevate taimemõistete lugu ning teha nende mõistete kohta, millel on eraldi nimed, ka eraldi artiklid. Andres 21:50, 30 Jan 2005 (UTC)

Täiendasin pisut artiklit "Taimed" ja ma arvan, et selle artikli "Plantae" võib nüüd teisaldada. --Mprous 17:15, 1 Feb 2005 (UTC)


Kuidas me seda siis nüüd teisaldame? Andres 31. mai 2007, kell 21:35 (UTC)