Arutelu:Piimapulber

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Kommentaar 1[muuda lähteteksti]

Piimapulbri atriklit oli väga huvitav lugeda, kuid võiks lisada mõned täpsustused juurde. Ajaloost võiks olla rohkem kirjutatud, kui ainult üks lause. Lisada võiks kus kohast on piimapulber pärit ning paar lisalauset patendi looja kohta (kes täpsemalt oli, kus kohast pärit ning millega tegeles). Sissejuhatuses on mainitud, et piimapulbrit kasutatakse biotehnoloogias – selle kohta võiks olla väike kirjeldus ka, et kuidas ning milleks. Esinevad mõned väikesed vead: 1. Valmistamistehnoloogia lõigus esimesel lausel puudub punkt. 2. Koostisosade lõigus on sulu ja sõna vahel tühik ( vitamiin A, vitamiin C)– see võiks olemata olla. Tootjate lõigus tekib küsimus, et kuidas puutub kondenspiima tootmine piimapulbri tootmisesse. Üldkokkuvõttes on artikkel arusaadav ning põhjalik.

Kommentaar 2[muuda lähteteksti]

Nõuanded sisu ja vormistuse muutmiseks[muuda lähteteksti]

Võiks olla rohkem informatsiooni ajaloo kohta, kui sellele juba eraldi alapealkiri pandud on, üks lause jääb väheks - näiteks saaks kirjutada kuidas jõuti piimapulbri tehnoloogia patenteerimiseni ehk kuidas see tehnoloogia aegade jooksul muutnud on. Tuleks tuua näiteid ka selle kohta, kuidas piimapulbrit biotehnoloogias kasutatakse. Mõned tuntumad organisatsioonid või ühingud, nagu USAID ning Codex Alimentarius võiksid olla hüperlingiga viidatud nende Wikipedia artiklile, et oleks võimalik kiiresti välja uurida, millega on tegemist. Samuti oleksid toiduained, nagu näiteks india maiustused hüperlingiga seotud nende artiklile. Võiks olla välja toodud, millised riigid on suurimad tootjad, eksportijad, importijad. Visuaalne pool oleks täiuslikum, kui näiteks kasutusalades mainitud maiustuste või mõne muu toote kohta oleks illustreeriv pilt. Lause “Piimapulbrid sisaldavad kõiki 21 inimese organismile vajalikku aminohapet, proteiine, väga palju erinevaid vitamiine ( vitamiin A, vitamiin C) ja mineraale ( kaltsium),” võiks olla kirjutatud järgmiselt: “Piimapulber sisaldab kõiki 21 inimese organismile vajalikke aminohappeid, proteiini, palju erinevaid vitamiine (vitamiin A, vitamiin C) ja mineraale (kaltsium).”

Positiivsed tähelepanekud[muuda lähteteksti]

Artikli ülesehitus on väga hea ning teemade üleminek on loogiliselt järjestatud. Lisatud joonis aitab mõista piimapulbri saamise protsessi. Samuti on ka kirjeldatud piimapulbri kasutusalad erinevatest valdkondadest ning need on väga huvitavad.

Kommentaar[muuda lähteteksti]

Tekst vastab 200 sõna nõudele, on arusaadav ja annab kerge ülevaate piimapulbrist. Enamasti on kõik hästi tehtud. Nagu ka varem juba mainitud, võiks ajaloo lõigu all olla rohkem teksti, kui ainult üks lause. Kui rohkem kuskilt informatsiooni polnud võtta, oleks võinud selle lause muu teksti sisse siduda. Mõningaid kohti oleks võinud rohkem täpsustada. Näiteks: Mitmed eksporditud piimatooted on kooskõlas standarditega, mis on välja toodud Codex Alimentariuses. Missugused on standardid, millele peaks piimatooted vastama? Mis on Codex Alimentarius. Muiduig ei ole võimalik kõiki sõnu teksti sees ära seletada, oleks võinud olla rohkem linke mõistetele. Veel jäi silma, et valmistamistehnoloogia juures on veidi vähe teksti valmistamistehnoloogia enda kohta.

Kommentaar[muuda lähteteksti]

Tekst on rohkem kui 200 sõna pikk ja on arusaadav. Viited ja siselingid on lisatud. Definitsioon eesti keeles on olemas. Teksti illustreerimiseks on lisatud piisavalt pilte. Enamasti on kõik korralikult tehtud, vaid võiks lisada mõned täpsustused juurde, näiteks ajaloost rohkem kirjutada ja kuidas piimapulbrit biotehnoloogias kasutatakse. Võiks olla välja toodud, millised riigid on suurimad tootjad, eksportijad, importijad jne. On mõned väikesed vead lausetes, mis juba varem oli mainitud.