Arutelu:Pentagon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Pakuks välja järgmise skeemi.

  1. Lehekülg USA Kaitseministeerium teisaldada pealkirja Pentagon alla
  2. Lehe algusesse kirjutada täpsustusklausel, sõna pentagoon teiste tähenduste jaoks vaata Pentagon (täpsustus)
  3. Teha ümbersuunamine USA Kaitseministeerium Pentagon

Arvan, et nii oleks loogilisem kuna sõna pentagoon viisnurga asemel kasutatakse eesti keeles üliharva kui üldse ning selle mõiste all otsitakse üldjuhul siiski Pentagoni USA kaitseministeeriumi kontekstis. Teisalt ei saa punktis (2) toodud viidet teha USA Kaitseministeeriumi lehele. Kui vastuväiteid pole siis ma teen ära.--Boy 23. august 2005, kell 08.01 (UTC)

Io tähendab minu jaoks näiteks Jupiteri kuud, aga mitte mingit mütoloogilist tegelast. Sellele vaatamata on põhiartiklis räägitud just vanakreeka mütoloogia tegelaskujust ja mitte taevakehast. Artikkel 'Pentagon' peaks samuti olema selle sõna põhitähenduse kohta. USA kaitseministeeriumi ametlik nimi ei ole ju Pentagon. Siim 23. august 2005, kell 08.11 (UTC)
Ok, point. Eesti keeles on terminil Pentagon minuteada ainult üks tähendus ja see on just USA kaitseministeerium. Sõna pentagoon (kahe o-ga) tähistab ka viisnurka. Inglise wikis näiteks on täpsustuslehekülgedel ka sarnase kirjapildi ja hääldusega terminid ära toodud. Arvan, et võiksime teha seda sama. Aga võib teha ka teisiti. Mis puutub Io artiklisse, siis jagan su seisukohta, et primaarne võiks olla taevakeha mitte müütiline tegelane. Sageli olen ma meeldivalt üllatunud otsides inglise wikist mingit terminit, millel tean mitu tähendust olevat, sattudes koheselt õigele lehele. Mul pole küll mingit alust nii arvata aga arvan, et ensüklopeediast otsitakse enam taevakeha mitte mütoloogilist tegelast ;-). Minu meelest tuleks põhiartikkel valida vastavalt termini enamlevinud kasutusviisile. Kui seda on raske otsustada siis võiks olla põhiartikkel täpsustuslehekülg. --Boy 23. august 2005, kell 08.46 (UTC)
Mulle tundub küll vastupidi. Io kui mütoloogiline tegelane on osa klassikalisest haridusest. Io nimi on taevakehale pandud alles suhteliselt hiljuti, pealegi mütoloogilise tegelase järgi. Mitteastronoomiahuvilised isikud ei ole sellest taevakehast kuulnudki. See selleks, aga vaidluse korral tuleks minu meelest eelistada algset tähendust.
Eesti keeles puudub sõna "pentagon". Muide, varem nimetati ka Pentagoni Pentagooniks. Aga Pentagon on siiski eeskätt Kaitseministeeriumi hoone, alles sekundaarses tähenduses ministeerium. Peale selle nimetatakse Pentagoniks üht hoonet Otepääl. Andres 23. august 2005, kell 08.56 (UTC)
Ka Paldiskis....
Kas Pentagon ei ole mitte USA kaitseministeeriumi hoone, mitte kaitseministeerium ise? Siim 23. august 2005, kell 08.53 (UTC)

uksel oli vähemalt nii mõned aastatd tagasi silt "The Pentagon Building" all reas USA Department of Defence - ehk siis maakeeli Pentagon on tegelikult hoone nimi - USA ja mujal ingliskeelses ruumis on kombeks anda hoonetele nimed näiteks ise elasin mõnda aega hoones mille nimi oli "Cairo" sõber elas "TheWillard" jne - milles asub Kaitseministeerium - artikliseemnes olen ju sellele asjale selgeslt viidanud makruss 23. august 2005, kell 09.02 (UTC)

Neid artikli seemneid võiksid sa teha vastavalt Vikipeedias väljakujunenud vormistamisreeglitele. Eeskujusid, millest lähtuda, peaks piisavalt leiduma. Siim 23. august 2005, kell 09.05 (UTC)

Muide, Otepääl nimetatakse Tehvandi olümpiahoonet ka nimega "Pentagon", nii et see on veel üks asi, mida võiks mainida. Otepäälane võib otsida siit just selle nime järgi. Peep 26. august 2005, kell 09.34 (UTC)

Peaks siis olema selline leht Pentagon seal lingid:
1. USA Kaisteministeerium aka Pentagon
2. Geomeetriline kujund pentagoon (nagu siin 1 kirjutas)
3. Tehvandi spordihoone Otepääl aka Pentagon
4. Mis iganes hoone seal Paldiskis ja kahtlustan et vajadusel võib mõni veel juurde tulla makruss 26. august 2005, kell 10.07 (UTC)

Ma ei märganud ülevalpool arutelu - paistab, et ka Paldiskis nimetatakse miskit hoonet nii. Peep 26. august 2005, kell 10.08 (UTC)
See peaks vist siiani olema Paldiski suurim hoone (endine allveelaevnike õppekeskus) - Ahsoous 26. august 2005, kell 10.23 (UTC)

nüüd kui mainisid siis midagi meenub jahh - kunagi seal isegi käidud makruss 26. august 2005, kell 10.10 (UTC)

Pakun, et selle pealkirja all oleks jutt USA Kaitseministeeriumi hoonest. Teised tähendused koos linkidega võiks ära tuua leheküljel Pentagon (täpsustus). Andres 26. august 2005, kell 11.05 (UTC)

Nii, konkreetselt siis. Kas on keegi vastu sellele, et Pentagon räägiks USA Kaitseministeeriumi hoonest, ja Pentagon (täpsustus) näitaks muid tähendusi? Nagu mujal öeldud, ise toetan. Peep 26. august 2005, kell 12.31 (UTC)

teeme ära --makruss 26. august 2005, kell 12.39 (UTC)