Arutelu:Peeter Suure testament

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tegu on peaaegu kindlasti võltsinguga. (Igatahes ei ole mingit tõestust, et Peeter I oleks päriselt midagi sellist kirjutanud.)

vt järgmist artiklit:

 Dimitry V. Lehovich, The Testament of Peter the Great
 American Slavic and East European Review, Vol. 7, No. 2 (Apr., 1948), pp. 111-124;  
 Published by: The American Association for the Advancement of Slavic Studies 
 http://www.jstor.org/stable/pdfplus/2492188.pdf

Selle autori meelest on tõenäoline, et "testamendi" mõtlesid välja Napoleoni-aegsed prantsuse diplomaadid. Lebatsnok 8. september 2008, kell 13:59 (UTC)

Kuna autor on vene päritoluga, siis ei maksa venelaste katseid ennast puhtaks pesta eriti tõepähe võtta. Ja kui veel vaatame aastaarvu 1948, siis sellel ajal käis Nõukogude Liidus ajaloo ümberkirjutamine nagu ka nüüd Putini ajal loe "200 müüti Venemaast" (vene keeles). Ka eesti ajaloolased ei ole seda dokumenti kahtluse alla seadnud ja nii mõnigi viitab sellele oma raamatutes (viimati ledsin viited sellele Vaino Kallas "Kahe sõja vahel"). Akra 8. september 2008, kell 17:24 (UTC)

Mis puutub testamendisse, siis Peeter I olevat surivoodil nõudnud pliiatsit ja paberit, ning öelnud "Andke kõik...", aga rohkem ei suutnud öelda. Andres 8. september 2008, kell 23:40 (UTC)

See testament on dateeritud hoopis varasema kuupäevaga, kui Peetri surma kuupäev. Minuteda umbes pool aastat varem. Muide sellele on viidanud ka Stalin ühes oma kõnes.Akra 9. september 2008, kell 07:13 (UTC)
Niisuguste dokumentide kohta on väga raske öelda, kas nad tegelikult on õiged või valed eriti kui vene arhiivide selllisele osale erapooletuid ajaloolasi ligi ei lasta. MRP lisaprotokolle ei olnud ju ka vastavalt Gorbatsovi väitele olemas ja see pidi täielik jama olema.Akra 9. september 2008, kell 07:16 (UTC)