Arutelu:Panmongolism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas saaks luua mingi kategooria kuhu koondada kõik need 'pan-'id panmongolismist panslavismini. - Urmas 25. detsember 2006, kell 13:20 (UTC)

Välja tõstetud[muuda lähteteksti]

Peamiselt käsitleb see 1911 aastal avaldatud artikkel ortodoksse kiriku ja katoliku kiriku ühinemise vajaduse ideed. Panmongolismi on mainitud vaid kui põhjust, mille vastu "ühinenud kristlus" peaks astuma ja milles Venemaal on keskne roll. Artiklis nagu viidataks, kuid ei selgu kas termini panmongolism mõtles välja Solovjov.--Boy 26. detsember 2006, kell 01:24 (UTC)

See paistab enam kellegi (nimetu) poliitilise arvamusena kui viitena millel oleks entsüklopeedilist väärtust. Võimalik, et saaks kasutada mingite suundumust kirjeldavate väidete viitematerjalina aga mitte "vaata ka" välislinkide osas.--Boy 28. detsember 2006, kell 23:36 (UTC)


Olen nüüd lugenud mõningaid viidatud lehekülgi ja otsinud ise internetist materjale juurde ning ütleks, et see, mis ma lugenud olen ei kinnita artiklis toodud teksti või vähemalt kinnitavad, et tegemist on üsna ühekülgse vaatenurgaga.

Kuzmin ja Svinin [1] näiteks mainivad, et pole ühtset definitsiooni termini panmongolism kohta. Mõnes käsitluses on tegemist erinevate mongoli etnoste kultuurilises ühtsuses ja koostöös (lähenemises), mõned, et mongolite rahvusriigi loomises mis hõlmaks ka burjaate, tuvalasi, kalmõkke jt.

Kui rääkida rahvuslikust liikumisest siis on eri (vene) autoritel erinev arusaam, millal see alguse sai. Tundub, et suurem osa ajaloolastest panevad selle nähtuse alguse siiski 20. sajandi algusesse (mitte 16.-17. sajandisse) seotuna Hiina ja Vene impeeriumi mõju nõrgenemisega ja üldise rahvusliku teadvuse kasvuga.

?Dvipa? [2] järgi on termini kui sellise kasutusele võtja Solovjov (ca 1900), kuid väidetavalt polnud see tollal seotud mingi konkreetse liikumise või poliitilise doktriiniga vaid tegemist oli Solovjovi sünge ennustusega maailmapoliitika arengu osas.

[3] mainib panmongolismi ideed seoses Agvan Doržijevi Šambhala kuningriigi utoopiaga, mis pidi endast kujutama Tiibeti budismi ning tsaristliku venemaa ?liitu?. Samuti on mainitud, et esialgu proovisid bolševikud panmongolismi ideed ära kasutada üritades selle pinnalt algatada maailmarevolutsiooni Aasias, kuid peale Stalini võimuletulekut sellest loobuti.

Toodud tsitaat on Solovjovi oma (luuletusest Panmongolism [4]) aga tõlge on ilmselt vabatõlge eesti keelde. Kui soovida seda siin kasutada võiks uurida, kas Lossevi raamatus Vladimir Solovjov ISBN 5460002303 on see ka tõlgitud ja kasutada seal olevat tõlget.

--Boy 28. detsember 2006, kell 23:12 (UTC)