Arutelu:Pädevus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sõnal "Pädevus" on kaks tähendust: "kompetents" ja "kompetentsus". Andres 15:33, 7 august 2005 (UTC)

Ei tea... mina kyll vahet ei näe... Artikkel muidugi pole praegu miski artikkel. Sellisel kujul teda kaua näha ei tahaks. --Lulu 16:55, 7 august 2005 (UTC)

Üks on pädevus ehk kompetents (võimkond, võimupiirid) kui juriidiline mõiste (kasutatakse ka laiemas või ülekantud tähenduses). Teine on pädevus kui asjatundlikkus ehk kompetentsus. Andres 17:27, 7 august 2005 (UTC)
Ma ei saa aru, kuidas see inglise wiki täpsustusleht peaks sellele artiklile vastama. Interwiki linke tohib teha vaid samatähenduslikule artiklile teises keeles. Siim 08:08, 8 august 2005 (UTC)

Eestis laieli kasutav sõna on "Pädevustunnistus" kõikides tehnilises erialades.

Aga suur problem on teises: seaduse järgi need tingimused väljastavad poliitikud aga mitte erialased spetsialistid (isegi USAs ka selline lugu), seetõttu tulevad paljud vastuolud. Kuna poliitikud ei ole pädevad tehnilistes erialades ja tõlgivad varastatud teistest riikidest seadusandlust vigadega, pädevustunnistused kaovad oma mõtet.

Isegi Eesti Energia ei saa aru, kas hooldustehnikuna võta tööle inimese pädevusega või tavalise tehniku diploomiga. Elektrik-tehnik diploomiga seadus keelab teha elektritööd (aga teadmisi on piisav selle tööde teostamiseks), aga pädevustunnistusega spetsialist ei ole nõus teha seda tööd teha kõrge kvalifikatsiooni tõttu (kas kõrgharidus oli omandatud kruuvide keeramiseks?). Ja tihti ettevõtjatel tuleb rahuolematus: "Kas poliitikud saavad aru mida nad allkirjastavad?", "Kas poliitikud on kaine peaga?"

Seetõttu seadusandlus ja töötlus elevad oma eludega mis ei rista teine teisega. Ja ettevõtjad ka tihti ei saa aru, mille kvalifikatsiooni vastab tema töötaja seaduse järgi ja muidugi harva jälgivad seaduses kirjutatud pädevusenõuded. 90.191.190.76 3. august 2010, kell 23:00 (EEST)[vasta]


Veel üks tähendus pandi juurde. Andres 5. november 2010, kell 09:34 (EET)[vasta]