Arutelu:Otoliidid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Otoliit)

Kas ehk peaks pealkiri mitmuses olema? Andres 4. november 2011, kell 00:35 (EET)[vasta]

Nüüd läks linkimine liiale. Keemiliste elementide lühendeid ei lingita. Ja üldiselt lingitakse iga termin ainult ühe korra, esimese esinemise korral, ehkki seda nüüd väga rangelt ei järgita, aga midagi selles vaimus. Taivo 7. november 2011, kell 19:04 (EET)[vasta]

Tänan, palju parem. Esimesed lõigud peaksid minu meelest lingitud olema umbes nii nagu ma tegin, aga "Loomade elu" on nii paks raamat, et sinna tuleb leheküljenumbrid juurde panna. Taivo 8. november 2011, kell 00:21 (EET)[vasta]

Retsensioon[muuda lähteteksti]

Sisu ja ülesehitus[muuda lähteteksti]

Artikli üleüldine mulje on hea, teema oli põhjalikult kaetud ja mõisted-seosed hästi väljendatud. Mõni lause jäi küll segaseks, kuid need saab üldmulje järgi liigitada lohakusvigade alla. Illustratsioone võiks rohkem olla.

Viitamise osas jäi kahtlaseks paljude väidete esitamine ilma vastava viitamiseta. Esinesid pikad lõigud, milles ei olnud ühtegi viidet. Näiteks "Mikrokeemia" peatükis oli mitu alapeatükki, milles polnud ühtegi viidet. Olemasolevad viited olid head.

Sissejuhatavas lõigus ei ole mainitud algul täpsemalt, milliste taksonite raames (kas siis kaladel või kõigil organismidel) otoliidid esinevad. See on küll kirjas järgnevas artikliosas, kuid võiks olla ka sissejuhatuses. Peatüki "Sisekõrva mitmekesisus" pealkiri peaks ehk olema "Sisekõrva ehituse mitmekesisus". Sisuliselt seletab see lõik just ehituse omadusi ja väljakujunemist, seetõttu ehk peaks seda ka täpsemalt mainima lõigu pealkirjas. Peatüki "Kasutamine" esimeses lõigus on mainitud, millist osa kasutatakse, siiski ei ole kirjas mille jaoks. Selle võiks ka peatüki algusesse juurde lisada.

"Kasutamise" peatüki alapetükis "Rännete uurimine": "Rännete uurimise puhul kõrvutatakse aga elementide erinev sisaldus piki otoliidi telge, kala kasvu kronoloogiaga, mis on otoliiti salvestunud." - lause on kohmaka sõnastusega ja lause mõte jääb ebaselgeks. " Kuna mage- ja merevee soolsuse erinevus on keskmiselt 30-35‰ (s.o ookeanivesi), teeb see Sr:Ca suhte erinevuse ligi kolmekordseks." - sulgudes olev täpsustus on arusaamatu.

Õigekiri[muuda lähteteksti]

Teise lõigu keskel trükiviga: "näiteks kala vanuse määramiseks ning liikumismustrite ja päritolu väljaselgitamise" - selle asemel "väljaselgitamiseks".

"Võrreldes teiste luuliste struktuuridega on otoliitide koostis suhteliselt puhas koosnedes suuremalt jaolt kaltsiumkarbonaadist..." - sõnade "puhas" ja "koosnedes" vahel peab olema koma, kuna algab lauselühend, mis eeldab komaga eraldamist.

"Kontsentratsioonilt on kõige rohkem on kaltsiumi (Ca), hapniku (O)" - selle asemel "hapnikku"

"Suuremosa elemente kuuluvad aga jälgelementide" - "Suurem osa..."

"...moodustada üle 90 %." - protsendimärgi kasutamisel ei jäeta tühikut arvu järele; eriti, kus järgmises lauses ongi märki kasutatud ilma tühikuta.

"...selgroogsete luulistest struktuuridest, limuste karpide ja korallide skeletist." - selle asemel "karpidest".

"...kristallisatsiooni alaga." - peaks olema kokkukirjutatud.

"...endolümfi koostisest mis ümbritseb otoliiti." - sõna "mis" ees peab olema koma, kuna algab kõrvallause.

"...ka erinevaid järg- ja mikroelemente." - kas siis "järg-" või "jälg-"? (Mikrokeemia esimese lõigu ehk koostise kirjelduse juures oleks see justkui jälgelement, siin aga järgelement)

"Elementide lisandumine otoliiti on mitme faasiline protsess..." - "mitmefaasiline"

"Selle tõttu on noortel kaladel, võimalik eristada päevaseid kasvurõngaid." - ei ole ühtegi põhjust, miks seal lauses peaks koma olema.

"See võimaldab luua nö elupaiga spetsiifilisi sõrmejälgi, mis võimaldabki erinevaid populatsioone või isendite gruppe eristada." - "elupaigaspetsiifilisi"

" Esiteks, otoliiti ladestunud elementide puhul ei toimu resorptsiooni ning teiseks, füüsikaline ja keemiline keskkond mõjutab elementide lisandumist otoliiti." - komaviga - "resorptsiooni, ning"

"Esimese oletusega ei lähe kokku elemendid mis on range..." - "elemendid, mis"

"Rännete uurimise puhul kõrvutatakse aga elementide erinev sisaldus piki otoliidi telge, kala kasvu..." - koma ei kirjutata sõnade "telge" ja "kala" vahele

"... lõpused-vesi üleminek , kus ioonide liikumist verre..." - enne koma on üle üks tühik "üleminek, kus"

"Kasvades ladestuvad otoliidile kasvurõngad mida saab kasutada näiteks vanuse määramiseks." - "kasvurõngad, mida"

"...endolümfi vedelikuga milleni jõudvad elemendid on jällegi kontrollitud..." - "vedelikuga, milleni"

"...vees varieerub ja juhul kui see erinevus peegeldub ka otoliitides..." - "juhul, kui"

"...et just kaltsiumi sisaldus vees määrab ära selle kui palju teisi sarnaseid elemente..." - "selle, kui"

"Mida soolasem vesi on seda rohkem leidub seal Sr ja seda vähem Ba." - "on, seda"

"(s.o magevee siseseid)" - "mageveesiseseid"

" On leitud, et iga 1‰ soolsuse tõus, suurendab Sr:Ca suhet 0,05x10-3 korda." - pole põhjust selles lauses koma esinemiseks.

"...hiljem kerge tuvastada kuna jätavad selge fluorestseeruva jälje..." - "tuvastada, kuna"

Vikipeedia tavad[muuda lähteteksti]

Vikipeedia heade tavade järgimise osas oli artikkel hästi struktureeritud ja vormistatud. Norida võiks selle juures, et on vähe siselinke ja puuduvad vastavad võõrkeelsed lingid (näiteks ingliskeelne artikkel olemas). Teema juurde ei ole lisatud kategooriate linke (mis viki kategooriasse vastav artikkel kuulub).

Eltsu 10. november 2011, kell 19:57 (EET)[vasta]

Tänan põhjaliku retsensiooni eest. Tegin vastavad parandused õigekirjas ära. Lisasin viidetele internetileheküljed, kus oli artikkel terviklikult olemas. Lisasin ka lõpupoole mõned siseviited. Pildi panin ainult ühe juurde. Arvan, et antud teema juurde ei ole vaja väga pilte lisada. --Ekstsentrik 14. november 2011, kell 19:01 (EET)[vasta]


Artikli alguses võiks märksõna sünonüümid ka paksu kirja panna. Kas otoliidid on kõikide kalade ja imetajate kõrvas? Teises lauses on koma liigne.

  • Kõikide selgroogsete sisekõrvas on sarnaseid jooni, sealhulgas kolm poolringikujulist kanalit. Sisekõrvas on jooned? Ja kolm joont on poolringikujulised kanalid?
  • Võõrkeelsed sõnad kaldkirja.
  • Lisaks on kaladel ja enamikul...
  • Ümarkotike on põhiliselt tasakaalu ja gravitatsiooni jaoks Siit on midagi puudu. Eriti gravitatsiooni osa on segane.
  • Arvu ja ühiku vahel peab olema tühik.
  • Koostise alajaotuses sõnakordus.
  • Kas need on siis jälg- või järgelemendid?
  • Otoliitidesse ladestunud materjal jääb sinna alles, resorptsiooni ei toimu.
  • Näiteks üldteada on fakt
  • Lauses "Kuigi geograafilised erinevused..." koma puudu. Samuti lauses "Suhet kaltsiumiga kasutatakse..."
  • Pidev elementide tähiste kasutamine häirib veidi, eriti lauses Mida soolasem vesi on, seda rohkem leidub seal Sr ja seda vähem Ba.
  • Lapillust kasutatakse juhul, kui
  • Kasvades moodustuvad otoliidile kasvurõngad (sarnaselt puudega).
  • esimese eluaasta jooksul 24-tunniste tsüklitena
  • Selle tõttu on noortel kaladel võimalik eristada päevaseid kasvurõngaid. Tänu sellele on võimalik kalade vanus määrata koguni päevase täpsusega. "Päevased kasvurõngad" ei ole hea väljendus. Proovi nendest kahest lausest moodustada üks.
  • On leitud, et soolsuse tõus 1‰ võrra suurendab
  • Arvude vahel kasuta "kuni" tähenduses mõttekriipsu
  • mis tahes

Üldiselt hästi! Adeliine 16. november 2011, kell 21:57 (EET)[vasta]

  • juhul, kui
  • kõige vähem, kuna

Adeliine 2. detsember 2011, kell 17:19 (EET)[vasta]

Siit on midagi puudu: "Elementide kadu võib toimuda igas vaheetapis (vesi-lõpused, veri-endolümf, endolümf-kristall)." Kuriuss (arutelu) 26. jaanuar 2020, kell 12:58 (EET)[vasta]