Arutelu:Osake

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sõna "osake" kasutatakse mitmeti. Osakesteks võidakse nimetada ka aatomist palju suuremaid objekte.

Näiteks footonil laengut ei ole, aga ta on osake. Andres 10. detsember 2007, kell 07:06 (UTC)

Nõus! Osakese mõiste viidud vastavusse eesti keele ja terve mõistusega :). Bix 14. august 2008, kell 06:45 (UTC)

Praegune definitsioon ei erista suuri ja väikseid osi. Andres 14. august 2008, kell 07:16 (UTC)
Mulle tundub, et see sõna on terminina kasutusel kahes mõttes. Esimeses tähenduses on see üksikobjekt kuni molekulini, teises tähenduses midagi pisikese tilga taolist. Andres 14. august 2008, kell 07:18 (UTC)
Just täpselt nii see mõeldud ongi. Tegemist on mingi väikese tükikesega, mille suurus ei ole tegelikult täpselt ära määratletud. Kui me räägime vähimatest võimalikest osakestest, siis liigume sinna elementaarosakeste maailma suunas.
Inglise keeles kasutatakse sõna particle mõistes, milles meie oleme harjunud kasutama mõistet elementaarosake. Mina ei poolda sõna osake kasutamist vaheldumisi üldises ja oluliselt kitsamas kontekstis. Selle asemel aktsepteerin ma mõiste elementaarne osake mitte päris juriidiliselt korrektset kasutamist. (Tegemist on minu ISIKLIKU seisukohaga ning eriarvamused on teretulnud). Bix 14. august 2008, kell 07:59 (UTC)
Sõnastus vajab kindlasti veel täpsustamist. Soovitan vaadata teistest teatmeteostest, kuidas osakest defineeritud on.
Üks asi on see, kuidas me ise seda sõna kasutame, teine asi on see, kuidas seda kirjanduses on kasutatud. Me peaksime hoolitsema esiteks selle eest, et lugeja saaks siit teada selle sõna terminoloogiliselt olulised tähendused (minu arvates on neid vähemalt kaks) ning teiseks selle eest, et iga kord kui me seda sõna kasutame, oleks lugejale selge, millest on jutt ning link juhataks ta täpselt õigesse kohta, kus on jutt just sellest mõistest, mida silmas peetakse.
Pooldan sõna "osake" kasutamist Vikipeedias ainult seal, kus ta on asendamatu. Andres 14. august 2008, kell 09:54 (UTC)
Minu meelest ei arvesta praegune definitsioon kõiki tähendusi, ja ühtset definitsiooni ei saagi asnda. Andres 14. august 2008, kell 09:57 (UTC)