Arutelu:Orkaan

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tegin ingliskeelsest toore tõlke, palun üle vaadata ning pärast artikklise lisada

Troopilsed tsüklonid on süsteemid õhu kinnise ringlusega ümber madalrõhulise "silma". Õhuringlust hoiab töös kuuma õhu liikumine, mis tekib niiske õhu kondenseerumisel. Troopilisi tsükloneid eristab vesipüksidest ning orkaanidest õhu ringlemisel toimuvad aurustumised/kondenseerumised, mis aitavad tsüklonit elus hoida. Troopilisi tsükloneid jagatakse orkaanides, taifuunideks, troopilisteks tormideks vastavalt nende asukohale.


Terminisegadus[muuda lähteteksti]

Eesti Entsüklopeedia ja Võõrsõnade leksikon kutsuvad orkaaniks ka tuult 32,7 m/s ja rohkem. Samuti on orkaan 12 palli Beauforti skaalal. Äkki on orkaanil eesti keeles mitu tähendust? Kahjuks tunnistatakse inglise keeles orkaanina ainult troopilist tsüklonit ning ingliskeelne wikipeedia on kasutanud sõna "Euroopa tuuletorm" orkaani tugevusega parasvöötme tsüklonite kohta.

Terminil "orkaan" on vähemalt kaks laialt levinud tähendust. Esiteks peetakse silmas ulatuslikku sooja mere kohal tekkinud troopilist tsüklonit ja sõna "orkaan" ilma täpsustuseta tuleks minu arvates reserveerida ainult sellele tähendusele. Teiseks nimetatakse orkaaniks mõnikord tsüklonit, milles tuule kiirus ületab teatud väärtuse, näiteks 32,7 m/s. Eestis esineb mõnikord teist tüüpi "orkaane", kuid nad ründavad meid üldiselt hilis-sügisel või talvel ega ole kuidagi troopilised. Siim 24. jaanuar 2007, kell 20:42 (UTC)
Eri mõistetest tuleks rääkida eri artiklites. Andres 25. jaanuar 2007, kell 15:48 (UTC)
Orkaaniks nimetatakse troopiline tsükloon Ameerikas, Hiinas ja Ida-Aasias seda nimetatakse taifuuniks ja Austraalias see on villi-villi (ei ole kindel, et see on õige eesti sõna). Euroopas ja Eestis orkaaniks nimetatakse minu arvates tsükloonid ja külmad frondid. Geonarva 24. jaanuar 2007, kell 20:53 (UTC)

Kordan, et siin on kaks mõistet. Andres 15. veebruar 2010, kell 23:37 (UTC)


See reegel ei kehti üksnes maapinnal, kus õhutemperatuuri määrab veetemperatuur.

Arusaamatu lause. Andres 17. aprill 2010, kell 20:18 (EEST)[vasta]

Kui nimi oleneb kohast, siis tuleb ka nii kirjutada. Andres 17. aprill 2010, kell 20:18 (EEST)[vasta]


Eestisse pole teadaolevalt veel ükski orkaan jõudnud, sest soojad, orkaanidele sobivad mered on Eestist liiga kaugel.

Kuidas on lood geoloogilise minevikuga? Andres 17. aprill 2010, kell 20:22 (EEST)[vasta]

EMHI annab orkaani vasteks Maru - http://www.emhi.ee/?ide=29,720,729 suwa 18. aprill 2010, kell 21:37 (EEST)[vasta]