Arutelu:Olümpiamängude autasustamismoonia

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas rahvushümn on sama mis riigihümn? Andres 15. veebruar 2008, kell 18:22 (UTC)

Erinevate riikide hümnide artiklites on erinevalt märgitud, kas riigi- või rahvushümn. Ma pole päris kindel, aga ma arvan seda, et rahvushümn võib olla igal rahvusel, olenemata sellest, kas sellel rahvusel on oma riik või mitte. Riigihümn oleks siis mingi riigi ametlik hümn, mis ei sõltu riigis elavatest rahvustest. Eesti puhul ilmselt rahvushümni ja riigihümni mõisted ühtivad. Aga näiteks USA-s elava hispaanlase jaoks on tähtsad kaks hümni: rahvushümn (hispaania) ja riigihümn (USA). Adeliine 15. veebruar 2008, kell 18:42 (UTC)
Noh, autasustamisel tseremoonial mängitakse selle riigi hümni, mida sportlane esindab, sõltumata sellest, millises riigis sportlane elab ja mis tema rahvus on.
Ma pole kindel, kas Eesti hümn on riigihümn, sest pole seadust, mis riigihümni määratleb. Andres 15. veebruar 2008, kell 18:56 (UTC)
Mis puutub lippudesse, siis tõesti heisatakse riikide rahvuslipud (enamasti küll need langevad riigilipuga) kokku. Aga näiteks Eestis võeti sinimustvalge kasutusele algul rahvuslipuna, ja olümpiamängudel see ei lugenud, sest tegemist polnud riigiga. Küllap on sõnal "rahvuslipp" kaks tähendust.

Andres 15. veebruar 2008, kell 19:00 (UTC)

Olümpiamängude boikoti ajal on sportlased esinenud ka olümpialipu all. Sellistel juhtudel oli mõeldud autasustamisel kasutada olümpiahümni. Seda peaks artiklis mainima. Andres 15. veebruar 2008, kell 19:02 (UTC)


Olümpiahartas on selle tseremoonia nimi võidutseremoonia. Elinaall (arutelu) 17. märts 2013, kell 18:00 (EET)[vasta]

Selle võib ümber nimetada. Andres (arutelu) 17. märts 2013, kell 18:20 (EET)[vasta]
Kahjuks jätab olümpiaharta tõlge soovida, "võidutseremoonia" on ju lihtsalt võõrkeelemõjuline toortõlge. Eesti keeles on see ikka olnud autasustamistseremoonia, see liitsõna on ka ÕS-is olemas, toortõlkelist "võidutseremooniat" aga mitte. Lühema nimetusena on eesti keeles kasutatud ka "auhinnatseremooniat" ja slängi kalduvat "lilletseremooniat". Lähtuda võiks ikkagi ÕS-ist kui eesti kirjakeele normi alusest. Minu arvates ei peaks me harta tõlkeapsu Vikipeedias paljundama. Kuriuss 14. september 2019, kell 21:46 (EEST)