Arutelu:Naatriumkloriid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

naatriumkloriidi on ka mere– ja soolajärvede vees.

Kahtlen selles. Minu teada dissotsieerub naatriumkloriid vees naatriumi ja kloori ioonideks. Siim 21. märts 2006, kell 18.21 (UTC)

Muidugi dissotsieerub. Ometi aga ju öeldakse, et naatrumkloriidi vesilahus sisaldab naatriumkloriidi. Probleemi näen pigem selles, et näiteks merevees ei ole lahustunud ainult naatriumkloriid, vaid ka teisi sooli, ja konkreetse iooni kohta ei saa üheselt öelda, millisele soolale ta kuulub. Aga ENE 1. väljaandes on näiteks niisugune lause: "Tähtsaim merevees lahustunud sool on naatriumkloriid (keskmiselt 77,8% soola üldkogusest)."
Arvan, et sellist väljendusviisi ei tuleks revideerida, vaid vastavas artiklis selgitada. Andres 21. märts 2006, kell 19.04 (UTC)
Minu arvamus on, et väljenduda tuleks ühemõtteliselt ning nii kuidas on õige. Praegune lause jätab mulje, et nerevees ujuvad ringi NaCl molekulid. Siim 21. märts 2006, kell 20.41 (UTC)

Mis tähendab "söögisool"? Mõnes kohas nimetatakse seda keedusoola ehk naatriumkloriidi sünonüümiks. Andres 21. märts 2006, kell 19.14 (UTC)


Vaatasin EKSS-i. Seal on "naatriumkloriidi" sünonüümideks märgitus "keedusool" ja "söögisool". Tundub, et see ei anna alust eraldi artikli kirjutamiseks. "Lauasool" on defineeritud märkusega "harilikult" kui "toidulauas kasutatav peen keedusool". On veel "jäme sool" (ekslikult ka "jämesool") ja "hall sool" (?). Andres 21. märts 2006, kell 19.21 (UTC)

Mulle tundub, et soolast kui toiduainest peaks ikka eraldi artikkel olema. Andres 9. november 2010, kell 07:22 (EET)[vasta]

Naatriumkloriid haliidi ehk kivisoola kujul

Kui olla pedantlikult korrektne, siis ei saa nii väljenduda, sest haliit on mineraal ning kivisool kivim. Samas ei eristata ka geoloogias neid kuigi rangelt, mistõttu ma ei teagi, kas peaks sellist väljendusviisi lubama või mitte. Pildil kujutatut oleks kohasem nimetada haliidiks. Siim 21. märts 2006, kell 20.41 (UTC)


Huvitav teema on ka see teede (ja muu) jäätumise vältimiseks kasutatav NaCl vesilahuse asi. https://en.wikipedia.org/wiki/De-icing Miks selline omadus sel soolalahusel õieti on, mis on selle sisuline põhjus? On see füüsika või keemia valdkonda kuuluv asi või interdistsiplinaarne teema? Kui keegi oskaks selle asja artiklis lahti kirjutada? https://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumklorid#/media/Fil:WatNaCl.png --Nimelik (arutelu) 10. detsember 2021, kell 22:26 (EET)[vasta]