Arutelu:Manuaal

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Manuaalidel, erinevatel orelitel võivad olla nimetatud Hauptwerk - peamanuaal, Oberwerk - ülemine manuaal, Brustwerk - oreli rindvärk, ehk siis mängivad need viled, mis asuvad "oreli rinnal", Schwellwerk - crescendo. Sellest lausest ei saa mitte midagi aru. --Tiuks 22. juuli 2008, kell 19:51 (UTC)

Manuaalidest[muuda lähteteksti]

Orelil võib olla mitu manuaali, ehk klviatuuri, vastavalt sellele, lähtuvalt oreli suurusest ja manuaalide arvust on ka need manuaalide nimetused, mis ma selles artiklis loetlen. Orelitel võib olla üks kuni viis manuaali. Võimalik, et see jutt tundub inimesele, kes pole orelitega kokku puutunud keeruline? OK ma veel ei nimeta, kuidas eri manuaalide nimed on näiteks prantsuse keeles prantsuse tüüpi orelitel... Võimalik et see on tõesti juba liiga keeruline, kuid tulevikus äkki seda võib mõni organist või oreliehitaja lugeda ja kui on jutt liiga lihtne, no ei tea mida ta võiks arvata... Millised on Vikipeedia taotlused? Kas lihtsamalt teatud terminoloogiat seletada, et tõepoolest oleks kõigile arusaadav, või vahest ka spetsialistide jaoks natuke erikeelt kasutades.

Ausalt öeldes mulle ei jõua kohale sellepärast, et lause ehitus on imelik. Käänded on ju täiesti valesti. Kas need on oreli manuaalide nimetused? Kui see on nii, siis tulebki nii kirjutada ja parema ülevaate saamiseks need loendisse panna (*). --Tiuks 23. juuli 2008, kell 20:05 (UTC)
Jah, jutt on lauseehitusest. Terminid võivad olla. Andres 23. juuli 2008, kell 20:51 (UTC)

Manuaalidest orelil[muuda lähteteksti]

Loomulikult jutt on ORELI manuaalidest, ega teistel pillidel selliseid termineid pole. Kui lause ehitus on imelik, palun toimetage seda õigesti. Ma ei kirjutagi siin teistest pillidest, mida nii hästi ei tunne kui orelit.

Laused on nii vigased, et asja tundmata pole isegi võimalik aimata seda, mida öelda on tahetud. Juhul kui Su emakeel pole eesti keel, siis kirjuta sama jutt siia aruteluleheküljele oma emakeeles. Valju 24. juuli 2008, kell 07:03 (UTC)

Kas on kindel, et teiste pillide puhul manuaalidest ei räägita. Kuidas on lood näiteks elektrioreliga? Andres 24. juuli 2008, kell 11:35 (UTC)

Ja kas klavessiini, klavikordi ja süntesaatori puhul ei räägita manuaalist? Andres 24. juuli 2008, kell 11:38 (UTC)

Aga praegune alguslause on eksitav ja imelik. Kas ikka iga pilli klaviatuuri nimetatakse manuaaliks? Arvan, et mitte. Edasi, kas klaviatuuri saab mängida teisiti kui kätega? Tõsi küll, on olemas mehaanilised klaverid, mille klahvid liiguvad automaatselt. Andres 24. juuli 2008, kell 11:44 (UTC)

Seda rõhutatakse sellepärast, et pedaale mängitakse ja vajutatakse jalgadega. Võõrsõnade leksikonis on "oreli käsiklahvistik, kätega või sõrmedega mängitav klahvistik". Inglise vikis on ju pikemalt kirjutatud aga kes see viitsib tõlkida? --Tiuks 24. juuli 2008, kell 11:53 (UTC)
Pedaalid ju ei moodusta klahvistikku. Või moodustavad? Andres 24. juuli 2008, kell 14:34 (UTC)

Inglise vikis on nii: "Terminit manual kasutatakse nende instrumentide [need on nüüd meie esilauses loetletud] iga käsiklahvistikku, et seda eristada pedalboardist, mis on klahvistik, mida organist mängib jalgadega. Seega on rääkides pedalboardiga instrumendi käsiklahvistikkudest õige kasutada sõna keyboard asemel sõna manual." Andres 24. juuli 2008, kell 14:42 (UTC)

Meil on vaja artiklit "pedaal (muusika)" (en:Pedal keyboard, en:Pedalboard), kus oleks kõikidest pedaalidest juttu. Ka klaveri (süntesaatori), kitarri ja trummide pedaalidest. --Tiuks 24. juuli 2008, kell 22:47 (UTC)

Täpsustus manuaali mõistest[muuda lähteteksti]

Manuaaliks nimetatakse oreli, klavessiini, süntsaatori klaviatuuri, kuid pole kunagi kuulnud näiteks klaveri manuaalist. Klaveril on klaviatuur. Lihtsalt on nii ajalooliselt kujunenud. Kuna klahvid on väikesed, mängitakse neid loomulikult kätega täpsemalt sõrmedega. Kuigi kunagi oreli klahvid olid nii suured, et neid löödi rusikaga. Selliste klahvide orelil oli eesmärk anda ainult mingi toon vajalik koorilaulu alustamiseks. Organisti siis XII-XIII sajandil nimetati "pulsator organi" ehk oreli lööja. Hiljem oreliehitus arenes nii et oreli ülesandeks oli muusika esitamine ja klahvid muutusid väikesteks. Klavessiinil, klaveril on samuti klahvid väikesed. Pedaali mängitakse jalgadega. Oreli pedaal koosneb suurtest klahvidest tavaliselt 2,5 oktaavi ulatuses ja seda organist mängib jalgadega. Ka klavessiinil võib taoline pedaal olla, klaveril on pedaal heli pikendamiseks.

Sellisel juhul peab selle peealkirja all rääkima ka klasvessiini ja süntesaatori manuaalist. Lisaksin veel klavikordi ja elektrioreli. Andres 24. juuli 2008, kell 14:36 (UTC)