Arutelu:Ludwig III (Baieri kuningas)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu arust tuleks artikkel ühtluse mõttes pealkirjastada Ludwig III (Baieri kuningas)

mõlemad maapäeva kambrid ja riiginõukogu on riigi põhjusseadusi sedavõrd muutnud, et nüüd asevalitseja või printsregendi amet ära kaotati. Kuninga au ja troon tunnistati praegusele printsregendile prints Ludwigile, kellel ka Baieri seaduste järele kõige lähem troonipärimise õigus on. Nõdrameelsele Ottole jäetakse kuninga au alles ja teda teenitakse ka edespidi kuninga au kohaselt, ehk ta ise küll sellest mingit ei märka ega millegist aru ei saa. 27 aastat tagasi, kui ta oma venna Ludwig II. järele kuningaks kuulutati, oli ta juba nõdrameelne, aga siis arvati, et ta ehk ajajooksul paraneb ja tema asemel hakkas tema lell prints Luitpold valitsema.

Et kuningas Otto I. 27 aasta sees oma haigusest ei paranenud, vaid haigus veel halvemaks muutus, siis muudeti riigi põhjusseadust sedavõrd, et edespidi vaimuhaigeid troonipärijaid kuningaks ei kuulutada.

Nüüd astus printsregent Ludwig III. nime all Baieri troonile. Omas sellekohases proklamatsionis kuulutab ta, et tema sellepärast kuninga krooni, au ja õigused Baieris enesele võtab, et tema armastatud lellapoeg, kuningas Otto, vaimliselt haigemaks on jäänud ja mingisugust lootust paranemise peale ei ole. Kõigile neile ametnikkudele ja kroonu teenijatele, kohtunikkudele jne. kinnitab ta nende teenistuse õigused, sest et 27 aasta jooksul seda teha ei saadud, sest et printsregendil kuninga õigused puudusivad.

27. okt. on kuningas Ludwig põhjusseadusele mõlemate rahvaasemikkudekogu ees truudust vandunud ja diplomatide korpuse õnnesoovid vastu võtnud.

Olevik, 30. oktoober/12. november 1913, nr. 83, lk. 659. --Improvisaator 28. jaanuar 2009, kell 13:33 (UTC)