Arutelu:Lootos

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Millise lootose õis see on? Andres 10. september 2006, kell 15:08 (UTC)

fr:en:Image:Nelumbo nucifera Flower.jpg

Samasse klassi kuulumine ütleb suguluse kohta väga vähe: katteseemnetaimedel on ainult kaks klassi. Peaks vaatama, kas nad kuuluvad samasse seltsi (tõsi küll, seltside süsteem on võib-olla vaieldav). Andres 16. september 2006, kell 14:57 (UTC)


Kas vesiliilia ,vöi vesiroos mis Eestis kasvab ei ole lootoste perest ?

Ja mis vahva seltskond see oli kes neid söi?Kas seal siis ka lootoste kasvu jaoks vett ja sood oli piisavalt?

--Vanakreeka mütoloogias elasid Liibüas Suure ja Väikese Syrdi rannikul lotofaagid (tõlkes 'lootoseõgijad'). Kes oli sealseid lootosi söönud, ei tahtnud enam iial sellelt maalt lahkuda.--

Kas nende maitseomadused on nii mystilised ?--VanemTao 20. november 2006, kell 01:09 (UTC)

Homerose "Odüsseia" IX laulu järgi on nad tõesti väga maitsvad, nii et kui oled juba maitsnud, ei saa ilma olla. Lotofaagide saarel olevat lootosi olnud tõesti väga palju. Need lootosed olevat müüdi järgi olnud uinutava toimega.
Herodotose järgi oli see "lootos" datlipalmi sarnane; traditsiooniliselt on arvatud, et tegu oli mets-kreektürni või mõne muu kreektürniliigiga, nüüd aga on leitud, et see võis olla sinine vesiroos, millel on teataval viisil töödelduna uinutav ja psühhedeelne toime (ka seda tunti Vana-Kreekas lootose nime all). Kahtlustatud on ka egiptuse lootost ja teisi vesiroose.
Meie vesiroosid on, jah, egiptuse lootosega samast perekonnast.
Mis rahvas see õieti võis olla ja kui palju sellel tõepõhja on, seda ei tea. Andres 20. november 2006, kell 01:17 (UTC)

Kas sellel lootoslille-roal oli sama toime ja funktsioon nagu hindude Soma-l ?

See on seoses kuuga , mis avaldab inimesele enda mystilist möju läbi seisundi eriti kui juua seda kokku segatud maagilist jooki Soma.

Retsepti pole siiani avaldatud kusagil,

Soma puhul olid kaasnevaks nähtuseks nägemused ehk visuaalne hallutinatsioon koos muude meele aistingutega , nii et inimene olevat öige rituaali vöi nöia-joogi korral sattunud lausa eksitusse kuna raske oli vahet teha kahe reaalsuse vahel.

Kas see on sama segu vöi? Vöi on ta lihtsalt söök lootostest vöi roog ,mitte jook ? --VanemTao 20. november 2006, kell 01:41 (UTC)

Toime oli sarnane, aga tegu oli nähtavasti teise taimega. Tundub tõesti, et lootost söödi ega joodud. Funktsiooni sarnasuse kohta ei oska arvata. Andres 20. november 2006, kell 01:46 (UTC)


Ok.

See on huvitav ja löputu teema . --VanemTao 20. november 2006, kell 02:18 (UTC)


Hermopolise kosmogoonia järgi tekkis ürgsest ookeanist küngas (seal, kus hiljem asutati Hermopolis), selle künka peal oli ilmunud imeline lootos, milles oli sündinud jumal-laps.*Vana-Egiptuse tsivilisatsioon,)--VanemTao 20. november 2006, kell 23:14 (UTC)


NEFERTEM "täiuslik nii olemises kui mitteolemises" - Ptahi ja Sekhmeti poeg, teda kehastas lootoslill (helesinine).Suletuttidega kroonitud mees, seisis lõvi seljas.

Lootos kehastas taassündi ja Nefertem kingib elu jätkuvuse teises ilmas.Ise valgete lootostega kroonitud.Tema altaritele toodi pidevalt valgeid lootoslilli.

Kuulus Memphise kolmikusse (triaad), Kujutati lootoslilles asuva poisikesena.

--VanemTao 20. november 2006, kell 23:24 (UTC)


Lootoseks nimetatakse ka ühte mediteerimise istumisasendit. Markku 5. august 2010, kell 19:51 (EEST)[vasta]

See on lootosasend. Andres 6. august 2010, kell 00:59 (EEST)[vasta]