Arutelu:Lauamäng

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Eestis on vist backgammoni asemel levinum nimetus "nardõ" ?

See ei kõla küll sugugi eestipärasemalt kui backgammon. Ja ma pole seda nime ka kunagi varem kuulnud. --Nuwanda 21:56, 11 Oct 2004 (UTC)

see mäng on väike aasiast pärit miskit 5000 aasta eest (mängul on tegelikult palju nimekujusid veel variante hispaanias nimetatakse tablero, saksamaal bretspiel, prantsusmaal trick-track, kreekas diagramismos, itaalias tavola reale) Ahsoous 22:11, 11 Oct 2004 (UTC)
ei ma tean üsna hästi kust ta pärit on ja olen teda ka päris paljudes erinevates maades mänginud, lihtsalt sellist nime nagu nardõ polnud varem kuulnud. Ja 5000 aastat on veidi üle pingutatud, nii senet kui royal game of ur (mida mõlemat backgammoni eelkäijateks peetakse) on napid 4600 aastat vanad ja sealt oli backgammonini ikka veel päris pikk maa. --Nuwanda 22:16, 11 Oct 2004 (UTC)
huvitav - mina olen seda eestis ja mujalgi nl-is venelastega mänginud ja nemad nimetavad seda nii Ahsoous 22:21, 11 Oct 2004 (UTC)
ok, siis ongi asi pigem nii, et ingl. k. backgammon on vene keeles "nardõ". --Nuwanda 22:24, 11 Oct 2004 (UTC)

Natuke põhimõttelisem küsimus - millist kriteeriumi kasutada lauamängude nimekirja puhul? Praegu panin ma sinna ka nt. parcheesi ja nyout-i, mida keskmine eestlane (vähemalt selliste nimede all) kindlasti ei tea, aga mis samas on väga klassikalised traditsioonilised lauamängud. Teiselt poolt panin ma sinna sisse ka paar modernsemat proprietary lauamängu nagu Diplomacy, Monopoly ja Trax. Ka see nimekiri võiks tegelikult palju palju pikem olla, klassikud on veel kindlasti ka nt. Settlers of Catan ja Dungeons&Dragons. --Nuwanda 22:06, 11 Oct 2004 (UTC)

1. Eesti keeles on siiski mitte nardõ ega päkkgämmon, vaid nardid. Mitmus, eks ole. Nagu Afinõ. Või käärid.
2. Lauamängude hulka võiks lugeda eelkõige need mängud, mille puhul on (tingliku) laua olemasolu hädavajalik. Ses mõttes saaks siia sekka torgata ka kaardimängud, ehkki seal on nuppude asemel mingid lipakad.
Mina visandasin praeguse lauamängude definitsiooni toetudes põhiliselt teiste vikide materjalile. Tegelikult ma ei tea, mis lauamängud on. Võib-olla see mõiste ei olegi täpselt piiritletud. Lähtusin mitte laua hädavajalikkusest, vaid sellest, et mängitakse mängulaual. Minu definitsioon ei hõlma aga näiteks doominot ja kaardimänge, mille puhul ei ole spetsiaalset mängulauda, kuid "nuppe" asetatakse lauale või ka võetakse laualt kindla korra järgi. Andres 15:44, 13 Nov 2004 (UTC)
Ega lauamängu puhul ei peagi spetsiaalset mängulauda olema täiesti vabalt võib-olla tegu kujuteldava lauaga. Aga võib-olla peaks kuskil ära märkima, et ka näiteks koroonat ja lauatennist loetakse mõningatel juhtudel lauamängude hulka kuuluvaiks. - Ahsoous 16:35, 13 Nov 2004 (UTC)
Ei, küsimus ei ole selles. Näiteks mängu "Reis ümber maailma", tripstrapstrulli ja male puhul on kindel mängulaud, doomino ja kaardimängude puhul aga mitte. Esimesel juhul on kohad nuppude jaoks ette valmistatud, teisel juhul mitte. Kas mängulaud füüsiliselt olemas on, see pole oluline. Andres 16:48, 13 Nov 2004 (UTC)
Nu mida mina siis ütlesin (ja male, kabe, go jne. puhul ei pea samuti mängulauda üleüldse olemas olema - seda ma mõtlesingi selle kujuteldava laua all) - tundub, et said kahest järjestikusest lausest valesti aru. Aga asi selles, et neid kahte asja, mida mainisin loetakse samuti vahetevahel lauamängudeks, seda aga mitte alati. - Ahsoous 18:01, 13 Nov 2004 (UTC)
3. Eelnevas punktis äratoodud kriteeriumi alusel ei kuulu siia enamik rollimänge (psyhholoogide rõõmuks võib öelda ka fantaasiarollimänge või seikluslikke rollimänge (i.k. table-top RPG), mille puhul on vaatamata inglise terminile oluline siiski mitte laua peal jubinate tõstmine, vaid rolli väljamängimine. Table-top on siin pigem vastandusena metsa vahel jooksmisele live-action RPG-des (e.k. tavapäraselt larp). Klassikalisim siis Dungeons&Dragons (D&D). (Tegelikult olen mõelnud neist kunagi artikli teha, aga kole raske on teha lyhikokkuvõtet asjast, millest suhteliselt palju tead.) On muidugi ka yleminekuvorme, mille võib ära mainida - nt Warhammer, milles on kujukestega sebimine möödapääsmatu.
4. Kyll aga võiks lauamängude all mainida tänapäevaste RPG-de sõjamängulisi eelkäijaid, mis said alguse pärast Prantsuse-Preisi sõda Preisi kindralkonnas ja mille ingliskeelsesse maailmaossa importis H.G.Wells. Huvitavad on ses suhtes just need vanemad variandid, mis olid vähem mängud iseeneses ja rohkem mõeldud ohvitserkonna treenimiseks ning sõjaajalooliseks analyysiks. --Oop 13:00, 13 Nov 2004 (UTC)
P.S. Prantsuse (ja vististi edasi vene) kaudu on eesti keeles täiesti olemas ka sõna triktrak. Heal lapsel mitu nime, ei ole sugugi vaja inglisest mingit toorest lihakeha lohistama hakata. --Oop 13:02, 13 Nov 2004 (UTC)