Arutelu:Laktoositalumatus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sissejuhatuses on kirjutatud, et laktoositalumatuse levimus on teadmata, kuid laktoositalumatuse vormides on kirjas järnev: umbes kolmel neljandikul Maa elanikkonnast, eriti kollase ja musta rassi esindajatel, on laktaasi aktiivsus väga väike, mistõttu ei talu nad piima. Need kaks lauset on vastuolus.

Terminoloogia lõigus on palju kasutatud ühte ja sama sõna – laktoositalumatus. Üldiselt võiks see lõik olemata olla, sest seletused on olemas ka mujal artiklis.

Sümptomite lõigus soovitaksin kindlasti muuta teist lauset, kus on sõna kõhu- esindatud palju, võiks olla üks kord ning teised lühenditena. Näiteks: kõhupuhitus, -kinnisus, -korinad, jne.

Põhjuste lõigus võiks muuta teist lauset. Sõna laktoositalumatus on esindatud ühes lauses rohkem kui võiks.

Laktoositalumatuse vormide lõigus võiks mõned sõnad, mis on suhteliselt keerulised, olla kas seletatud sulgudes või lingiga pandud, et saaks vaadata, mis see tähendab.

----

Töö vastab üldnõuetele. Tekst on pikem kui 200 sõna, definitsioon on eesti keeles olemas (ning ka paksus kirjas ära märgitud), viited ja siselingid on lisatud.

Laktoositalumatuse vormide kohta võiks olla rohkem informatsiooni. Osa lauseid on kohati liiga pikad ja seosetud, esineb kirjavigu. Palju on sõnakordusi.

Terminoloogia teksti neli esimest lauset algavad kõik sõnaga laktoositalumatus.

Kolmes kohas on kirjutatud “laktoositalumatus ehk hüpolaktaasia”. Mõistlik oleks kasutada ühte nendest mõistetest, mitte mõlemat korraga.

Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on organismi võimetus toota piisavalt ensüüm laktaasi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. 2x on kirjutatud täpselt sama lause (1 terminoloogia lõigus , 1 põhjuste lõigus).

Põhjuste peatüki esimese lõigu esimese lause lõpus on numbriline viide. See on üleliigne, sest lõigu lõpus on täpselt sama viide.

Laktoosi tolerantsustesti lõpus on jäänud (6) kustutamata

Laused, mida võiks muuta:

Laktoos on disahhariid, mida leidub piimas ning mis ei ole võimeline imenduma läbi peensoole seina ehk laktaasi puudumisel satub laktoos jämesoolde, kus jämesoole mikrofloora ta lagundab, tekitades gaase (vesinikku, metaani ja süsinikdioksiidi) ning happeid, tekitades erinevaid haigusnähtusid.- 2x on kasutatud sõna tekitades

Tuhandeid aastaid tagasi tekkis mõndadel inimestel geenimutatsioon, mis hoidis LCT geeni töös. - sõna mõndadel ei sobi just kõige paremini lausesse

Piimaallergia, mis esineb ainult 4% rahvastikust, on organismi immunoloogiline reaktsioon piimas sisaldavate valkude suhtes. -sisalduvate

Sümptomid ilmnevad laktoositalumatuse korral ühe kuni pooleteise tunni, mõnikord ka pärast kahe tunni möödumist - Sümptomid ilmnevad laktoositalumatuse korral ühe kuni pooleteise tunni jooksul, mõnikord ka pärast kahe tunni möödumist.

Laktoositalumatus võib olla geneetiline (primaarne laktoositalumatus) ja peensoole ajutisest kahjustusest tekkinud laktoositalumatus (sekundaarne laktoositalumatus). Ja asemel või; sõnastust võiks muuta

Mõlemal juhul on tegu laktaasi ebapiisavast tasemest kaksteistsõrmiksoole sisepinnal. – ebapiisava tasemega

Imendumata suhkrud ja fermentatsiooniproduktid põhjustavad osmootse rõhu suurenemist käärsooles, põhjustades suurenenud vee voolu soolestikku (kõhulahtisus). 2x põhjus

Laktoositalumatusega on tegemist kui väljaheite pH on madalam kui 5,5 – kui eest on koma puudu ( kui ette võiks lisada siis)