Arutelu:Lado Gurgenidze

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mulle jääb selgusetuks, kes täidab peaministri kohuseid ja mis staatus on esitatud (nimetatud?, määratud?) peaministril, kelle parlament peab heaks kiitma. Kas ta tuleb heaks kiita koos valitsusega? Andres 28. oktoober 2008, kell 09:19 (UTC)

Mina ka ei saanud sellest aru. Mõni uudis nimetas Grigol Mgaloblišvilit juba peaministriks, aga samal ajal ütles, et parlament peab veel heaks kiitma. Ametisse nimetatud teda ju siis igatahes ei ole. BBC järgi tundus küll, et parlament kiidab heaks terve valitsuse. Aga kes on kohusetäitja, ei osanud kuskilt välja lugeda. Ka eelmise peaministri vahetumise puhul oli (meie artiklite andmetel) vahepeal auk sees – Zurab Nogaideli vabastati 16. novembril ja Lado Gurgenidze astus ametisse 22. novembril 2007. --Epp 28. oktoober 2008, kell 10:08 (UTC)
Ma lugesin isegi Gruusia põhiseadust [1] ega saanud sealtki sotti. Seal on juttu nii peaministri määramisest kui ka peaministri kandidaadi valimisest, samuti nõudmisest jätkata kohustuste täitmist. Peaministri tagasiastumise puhul astub valitsus tagasi, ja sellega peaks minu meelest tegu olema; ja üldse, kui lõpevad peaministri volitused, lõpevad ka valitsuse volitused.
Võib-olla venekeelsetest allikatest saab paremini aru, mis toimus. Andres 28. oktoober 2008, kell 10:31 (UTC)
Sain kinnitust, et 1) ametlikult oli tegemist tagasiastumisega ja 2) Mgalobišvili ei ole veel peaminister. Tõenäoliselt Gurgenidze jätkab peaministri kohustuste täitmist, aga seda pole kuskil öeldud. Andres 28. oktoober 2008, kell 10:48 (UTC)
Selle eelmise mehe lahkumise kohta olid ka erinevad andmed. Mõne allika järgi vabastati ametist, aga enamasti oli kirjas, et vastavalt algsele kokkuleppele pidigi tema ametiaeg olema üks aasta. Ja neil olid ju sel kevadel parlamendivalimised; mäletan, nagu oleksin kuskilt lugenud (aga ei mäleta, kust), et Gurgenidze kabinet jätkas pidevalt ka üle valimiste (st ei astunud vahepeal tagasi). Tema ametisse astumise kinnitamise kohta parlamendis on inglise vikis nii: He was approved by and formally granted the trust of the Parliament of Georgia by a confidence vote on 22 November 2007. --Epp 28. oktoober 2008, kell 11:02 (UTC)
Kokkuleppest, et Gurgenidze on peaminister ühe aasta, rääkis president alles nüüd, nii palju kui mina aru saan. Gurgenidze olevat öelnud, et ta peab vastu umbes ühe aasta. Igal juhul pidi ta ametist vabastatama, ja nii palju, kui mina aru saan, tehti seda tagasiastumispalve alusel. Ei saa ju ametlikult ametisse astuda üheks aastaks. Tegelikult on muidugi võimalik, et president avaldas Gurgenidzele survet, et ta lahkumispalve esitaks. Andres 28. oktoober 2008, kell 11:22 (UTC)
Nojah, ametlikult ei saanud tõesti ilmselt üheks aastaks ametisse astuda, aga neil võis ju mingi omavaheline kokkulepe olla; et pidi rahandusinimesena välisinvesteeringute abil majanduse jalule upitama. BBC vist väitis, et vabastati sellepärast, et ei tulnud tööga toime. Põhiseadus ütleb, nagu võis arvata, et koos peaministriga astub tagasi kogu valitsus, aga uudised siin väitsid, et vahetatakse välja ka OSA ministritest, mitte et ametisse astub uus valitsus, nagu oleks sel juhul korrektne öelda. Kohusetäitja kohta ei leidnud tõepoolest midagi; ainult lause, et presidendil on õigus nõuda, et lahkuvad ministrid jätkaksid uute nimetamiseni. Ju siis nii ikka on, et Gurgenidze on praegu peaminister. Võib arvata, et lähiajal saab rohkem ja täpsemat infot. --Epp 28. oktoober 2008, kell 11:47 (UTC)
Arvan, et Gurgenidze on peaministri kohusetäitja. Andres 28. oktoober 2008, kell 12:20 (UTC)
Vabastamise põhjuste kohta on ainult spekulatsioonid. Andres 28. oktoober 2008, kell 12:21 (UTC)
Loogika ütleb mulle, et ta on peaminister nii kaua, kuni uut pole ametisse nimetatud. --Improvisaator 28. oktoober 2008, kell 12:24 (UTC)
Seda küll, et spekulatsioonid. Kas kohusetäitjaks olemist ei loeta ametiaja sisse, st kirja läheb ikka, et ametiaeg lõppes 27. oktoobril? Eelmise peaministrivahetuse puhul vähemalt tundus nii olevat. Tavaliselt ikka ju lõpevad eelmise valitsuse volitused samal hetkel, kui uue omad algavad. --Epp 28. oktoober 2008, kell 12:32 (UTC)
Kuidagi tuleb ju vahet teha, kas ollakse peaminister või täidetakse peaministri kohustusi. Kui keegi on peaministri kohalt vabastatud, siis ta pole enam peaminister. Muide, võimalik on ka see, et Gurgenidze asemel täidab peaministri kohustusi mõni muu valitsuse liige, kes on peaministri kohusetäitja. Andres 29. oktoober 2008, kell 07:09 (UTC)